Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η κατάθλιψη χτυπά και την πιο τρυφερή ηλικία, ξεκινώντας από παιδιά 12 ετών. Λαμβάνει δε, μορφή χιονοστιβάδας μεταξύ των εφήβων. Η Οικονομική κρίση, η πίεση από γονείς και σχολείο, η ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου, η απομόνωση, οδηγούν σε κατάθλιψη και βία…

Κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους, που ξεκίνησε σήμερα, στην Αθήνα, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011)

το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Μ. Ζαφειροπούλου στο ΑΜΠΕ,  στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει οπωσδήποτε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, καθώς αν και ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, έχει διαπιστωθεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών που απευθύνονται στους ειδικούς και ζητούν βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες.

Η ίδια προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει χωρίς όμως να τα οδηγούν στην κατάσταση ή ακόμη και στην απελπισία που νιώθουν οι ίδιοι.

Πηγές των προβλημάτων και διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και τα παιδιά σήμερα είναι η πίεση από γονείς και σχολείο, η ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου για να παίξουν και να έρθουν σε φυσική επαφή με τους συνομηλίκους τους, η απομόνωση, που τελικά οδηγούν σε κατάθλιψη και βία…

«Οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει, τα παιδιά πιέζονται πολύ, τα μέσα διασκέδασης είναι εντελώς διαφορετικά, τους απομονώνουν και τους εκθέτουν πολύ γρήγορα στη βία» εξηγεί η ειδικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα