«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες»

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κούρκουλα σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Friedrich Ebert Stiftung μαζί με το ΕΛΙΑΜΕΠ και με τίτλο “Σενάρια για την ευρωζώνη 2020: σύγκρουση ή έξοδος από την κρίση;”

«Είναι μια άνευ προηγουμένου κρίση, με επείγοντα χαρακτήρα και έχω σοβαρές αμφιβολίες αν έχει αλλάξει η στάση των θεσμών και Ευρωπαίων παικτών…Είναι πανθομολογούμενο ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πάει χέρι- χέρι με την ανάπτυξη.

Φοβούμαι ότι ως τώρα η ΕΕ δεν έχει παρουσιάσει καμιά αξιόπιστη απάντηση για την ανάπτυξη, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί με χρηματοοικονομικά μέσα. Αυτά που έχουν εξαγγελθεί είναι κατώτερα του μεγέθους του προβλήματος» είπε ο κ.Κούρκουλας και πρόσθεσε:

«Μια από τις αποστολές της ηγεσίας της ΕΕ είναι να εξηγήσει σε όλους ότι όχι μόνον η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της δεν μπορεί να επιβιώσει υπ’ αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι απειλή αυτό που λέω. Μιλούν τα γεγονότα. Δεν μπορείς να έχεις Ενιαία Αγορά, η οποία είναι το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν έχεις χώρες που πληρώνουν τέσσερις φορές μεγαλύτερα επιτόκια από άλλες. Και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, φοβάμαι ότι θα τεθούν εν αμφιβόλω και οι βασικοί κανόνες της Ενιαίας Αγοράς».

Αναφερόμενος στην Τραπεζική Ένωση που αποφασίστηκε τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να γίνουν πιο γρήγορες κινήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι «δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι πια τόσο δημοφιλής ούτε μέσα ούτε έξω από τους κόλπους της, τονίζοντας ότι αυτό “πρέπει να είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας για όλους μας» λέγοντας ότι η Κοινότητα έχει απομακρυνθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες και πως αυτή η ευρωπαϊκή “αργκό” που χρησιμοποιείται για να “βαφτίσει” όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως “six pack” και “two pack” κ.ο.κ «δεν σημαίνουν τίποτα για τους πολίτες μας και είναι σύμπτωμα ότι οι θεσμοί είναι πολύ μακριά από τους πολίτες».

Καυστικός ήταν ο υφυπουργός και στο θέμα του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι στις αρχές του ’90 θυμάμαι δινόταν μάχη για το αν ο προϋπολογισμός θα έφτανε το 5% ή το 10% του ευρωπαϊκού προϊόντος και τώρα, τον Νοέμβριο, συγκαλούμε έκτακτο Συμβούλιο μόνο και μόνο για αποφασίσουμε να κρατήσουμε το 1%. «Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική που δεν έχει μέλλον» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα