Η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία εγκρίθηκε από τη Δούμα

Πλέον απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε εναντίον της συνθήκης αυτής, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της αύριο Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.

Τα μέλη της Δούμας σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση

του εθνικού ύμνου μετά την ψηφοφορία, στην οποία τη συνθήκη ενέκριναν 443 βουλευτές. Στη συνεδρίαση καταγράφηκε σχεδόν πλήρης απαρτία.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως ένα απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές».

Πρόσθεσε πως «η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας».

Η απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία μετέτρεψε την αναμέτρηση της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

Κινήσεις στην οικονομική σκακιέρα

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της χώρας και ότι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πρέπει να είναι διαφανές, επανερχόμενος με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μια θέση που προβάλλει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ότι οι Ρώσοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό οφείλουν να επαναπατριστούν.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι κι εσείς επίσης ενδιαφέρεστε για αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε ως στόχο την επάνοδο εταιρειών που έχουν καταχωρίσει την έδρα τους εκτός της χώρας στην δική μας οικονομία», είπε ο Πούτιν — αναφερόμενος σε μια διαδικασία την οποία περιγράφει με τον νεολογισμό deoffshorization.

Οι ιδιοκτήτες ρωσικών επιχειρήσεων είναι ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχουν οι δυτικές κυρώσεις λόγω της απόφασης του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει τα τιμωρητικά μέτρα που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας, περιλαμβανομένων πιθανόν και οικονομικών κυρώσεων, θέμα που γίνεται όλο και πιο πολιτικά φορτισμένο.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και καλύπτει περίπου το 50% τόσο των εξαγωγών της όσο και των εισαγωγών της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ επισήμανε ότι το ρωσικό δημόσιο δεν προτίθεται να «διασώσει» επιχειρήσεις που τυχόν θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τόσο η οικονομία μας, όσο και ο χρηματοοικονομικός τομέας», τόνισε ο Σιλουάνοφ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν απαιτηθεί η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις και τους πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς της Ρωσίας, όπως είχε κάνει μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009. Αλλά τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει διαθέσιμους πόρους για να εγγυηθεί τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε μεγάλο αριθμό εταιρειών. Εξάλλου «δεν θέλουμε να βοηθάμε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όλη την ώρα», είπε.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι η όποια απόφαση σχετικά με το εάν η γαλλική κυβέρνηση θα ακυρώσει την πώληση δύο πολεμικών πλοίων που έχει παραγγείλει η Ρωσία δεν θα ληφθεί πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τελωνειακοί έλεγχοι σε βάρος της Ουκρανίας

Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους επί των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν και διέκοψαν τη λειτουργία εργοστασίου ζαχαροπλαστικής ουκρανικής ιδιοκτησίας στη ρωσική πόλη Λίπετσκ.

Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους κατόπιν «πληροφοριών» για πιθανές απόπειρες εξαγωγής λαθραίων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και όπλα, δήλωσε ο Ντμίτρι Κοτίκοφ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «όλο και περισσότεροι υπάλληλοι ανακαλύπτουν φορτία με πλαστά παραστατικά».

Σε χωριστό περιστατικό, οι ρωσικές υπηρεσίας ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει «πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό την περιοχή του Βορείου Καυκάσου».

Εκπρόσωπος των ουκρανικών τελωνειακών υπηρεσιών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα