«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει ήδη το ευρώ»

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σημειώνει ότι, οι Έλληνες προς συμφέρον δικό τους και των κοινοτικών εταίρων, θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει προ πολλού το ευρώ και μπορεί βέβαια να έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους, όμως αυτό δεν αρκεί.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και βρίσκεται σε επίπεδα πριν την καθιέρωση του ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ χωρίς σκληρές μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν φαίνονται.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις

για ένα τρίτο «πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα όπως επίσης το κατά πόσο αυτό αποτελεί το σωστό δρόμο, σημειώνει ότι αυτός είναι ο δρόμος της Ένωσης Μεταφοράς Κεφαλαίων και η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζεται διαρκώς, όμως κανείς δεν μπορεί να πείσει το γερμανικό και τον αυστριακό πληθυσμό, ότι της δίνουν ένα μέρος των φόρων τους. Αυτό δεν θα το αποδέχονταν οι άνθρωποι στις χώρες αυτές και για αυτό το λόγο γίνεται σταδιακά με πακέτα στήριξης αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν πρόκειται να επιστραφούν, υπογραμμίζει.

Σε σχέση με το αν η Αθήνα χρειάζεται μια δεύτερη διαγραφή χρέους, ο Μάνφρεντ Νόιμαν τονίζει πως η Ελλάδα είναι πάλι υπερχρεωμένη και η διαγραφή χρέους θα έλθει το 2014, αυτή τη φορά θα πλήξει άμεσα τα κράτη και ως εκ τούτου τους φορολογούμενους, αλλά δεν θα είναι αρκετή.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο -ο οποίος, μεταξύ άλλων, διετέλεσε επί χρόνια επιστημονικός σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – η αποτροπή από μέρους της Ευρώπης μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνιστά μια «ανοησία» και ο ίδιος ελπίζει πως η καγκελάριος Μέρκελ θα καταλάβει ότι θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους λέγοντας πως ναι μεν θα διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μόνον με εκείνους που μπορούν να τα καταφέρουν.

Στην ίδια συνέντευξή του στη «Ντι Πρέσε», ο Μάνφρεντ Νόιμαν ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, κατά την άποψή του, έχει κάνει μεγάλα λάθη, γιατί έχει αναλάβει δημοσιονομικά καθήκοντα που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές της, ενώ θεωρεί απαράδεκτη την αγορά κρατικών ομολόγων από μέρους της και θα πρέπει να μπει φραγμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα