Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

15:40 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Η συνδρομή της Ελλάδος στους Σύριους ομοθρήσκους. Τι απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος σε σχετική ερώτηση τουνΑ. Λοβέρδου στη Βουλή.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους ομοθρήσκους μας στη Συρία, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός

Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του Α. Λοβέρδου. “Από την αρχή της Συριακής κρίσης η Πρεσβεία μας στη Δαμασκό ήταν σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, τους Μητροπολίτες και τους ιερείς του Θρόνου και φυσικά το ίδιο το ποίμνιο, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες. Πληροφορούμεθα την κατάσταση και βεβαίως προβήκαμε αμέσως στην απαραίτητη συνδρομή όπου αυτή χρειαζόταν”,επεσήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Με βάση, λοιπόν, πάντα τις πληροφορίες από τη Δαμασκό που υπήρχαν από τη Δαμασκό, το Υπουργείο προέβη κατ’ επανάληψη σε προφορικές αλλά και γραπτές ενημερώσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, ευαισθητοποιώντας τους για την ιδιαίτερη κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους στην κρίση που μαστίζει τη χώρα αυτή τον τελευταίο χρόνο.

“Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών μας και του συντονισμού –πάντοτε το λέω με έμφαση αυτό γιατί έχει σημασία πώς κινούμεθα στην περιοχή με άλλους εταίρους, που συμμερίζονται τους προβληματισμούς και της ανησυχίες μας”– πρόσθεσε ο υπουργός’ “είναι η πάγια συμπερίληψη, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης για την οικοδόμηση της Συρίας ως κράτους δικαίου που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξάρτητα από εθνική και θρησκευτική προέλευση. Η ανάγκη αυτή ιδιαίτερα απευθύνεται προς τις οργανώσεις της Συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες σε όλες τις επίσημες διακηρύξεις τους και πλέον πρόσφατα στην υιοθετηθείσα στο Κάιρο, την 3η Ιουνίου, Χάρτα, δεσμεύονται προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειωτέον ότι στις διάφορες αντιπολιτευτικές οργανώσεις συμμετέχουν Σύριοι από όλες, τις 19 δηλαδή, εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών”.

Η Πρεσβεία μας βρισκόταν επί μήνες σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες στη Συρία, τους ενημέρωνε διαρκώς για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, προτρέποντάς τους να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, να λάβουν τις απαραίτητες θεωρήσεις εισόδου από τις χώρες της περιοχής, για το ενδεχόμενο που θα χρειαζόταν να αποφασιστεί εσπευσμένη αποχώρησή τους από τη χώρα αυτή.

Πριν λίγες ημέρες λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, η οποία θέτει πλέον σε κίνδυνο τη ζωή των υπαλλήλων αλλά και περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες να μετακινηθούν έξω από την πόλη της Δαμασκού, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας της Πρεσβείας μας εκεί. Ωστόσο τα επίτιμα Προξενεία μας τόσο στο Χαλέπι, στη Λαοδίκεια και στη Ταρτούς παραμένουν σε λειτουργία με οδηγίες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή στους συμπατριώτες μας που έχουν επιλέξει να παραμείνουν εκεί.

“Η συνέχιση των συγκρούσεων δε λύν

Keywords
Τυχαία Θέματα