Η ΕΚΤ γίνεται big brother στις τράπεζες

«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014 », δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο Β. Σόιμπλε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών

στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

Όλη νύχτα

Σκληρή σχεδόν ολονύκτια ήταν η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ. Και αυτό διότι υπάρχει η πίεση ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με κάποιου είδους συμβιβασμό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος το ζήτημα της αποκαλούμενης τραπεζικής ενοποίησης, να «μολύνει» την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής επόπτης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. την Πέμπτη. Το νέο σύστημα εποπτείας θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με το τέλος του επόμενου έτους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας διαδικασίας.

Χαράς ευαγγέλια

«Είναι ιστορική συμφωνία», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από σχεδόν 14 ώρες συζητήσεων. «Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση», σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή. Υπενθυμίζοντας ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος προέδρευσε της συνόδου, τόνισε: «Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη».

«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν το αποφασίσουμε εμείς», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Από μακριά κι αγαπημένοι…

Μόνο τρεις χώρες της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε «ένα θετικό βήμα για το σύνολο της Ε.Ε.», τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι «προστατευμένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα