Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Η δολοφονία

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί τις 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός (βίντεο) μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Αιτία για τη δολοφονία, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ήταν μια φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 νεαρών

και είχε ως αποτέλεσμα ο ειδικός φρουρός να πυροβολήσει σε ευθεία βολή και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Η τραγική είδηση της δολοφονίας του μαθητή μεταδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου και προκάλεσε κοινωνική έκρηξη.

Οι κινητοποιήσεις μαθητών και κοινωνικών φορέων τις επόμενες ημέρες ήταν συνεχείς, δυναμικές και συχνά επεισοδιακές. Πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστό παρέμεινε το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής. Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές.

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή προκάλεσε αντιδράσεις (Βίντεο) από πολίτες και μαθητές σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Μαθητές έκαναν συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ σαν να ήταν πτώματα.

Η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Εκτός από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες μαθητών, φοιτητών και κοινωνικών φορέων υπήρξαν άτομα από διάφορους χώρους που εκδήλωσαν την οργή τους προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς (βίντεο).

Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, φρούτα και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν πάρα πολλά τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Ο απολογισμός

Οι ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 έλαβαν μεγάλη έκταση και από μερίδα του Τύπου και πολιτικά κόμματα χαρακτηρίστηκαν ακόμη και ως εξέγερση. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με απολογισμό του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα ζημιές υπέστησαν 435 επιχειρήσεις (37 με ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Κατά το χρονικό διάστημα από 6 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2008 έγιναν πάνω από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις. Στη Λάρισα 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία πολλά ανήλικα παιδιά, ήρθαν αντιμέτωπα με βαρύτατες κατηγορίες, με εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Κινητοποιήσεις εκτός Ελλάδας

Εκτός Ελλάδας, κινητοποιήσεις έγιναν και στη Λευκωσία και στην Πάφο στις 8 Δεκεμβρίου. Συμβολικές καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν από νεαρούς στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και διαμαρτυρίες στα προξενεία του Βερολίνου, της Φλωρεντίας της Μπολόνια και του Τορίνο, καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, ενώ μικρές φθορές προκλήθηκαν στα προξενεία της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης.

Aστυνομική αυθαιρεσία

Μέσα στο γενικότερο χάος των ημερών ακόμα και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας από κουκουλοφόρους «διαδηλωτές» αλλά και από αστυνομικούς.

Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους και ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα, ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας έναντι τουλάχιστον δύο αστυνομικών.

Ερωτηματικά διατυπώθηκαν για την ταυτότητα ατόμων (γνωστών- αγνώστων) που εισχώρησαν σε διαδηλώσεις και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, ακόμα και «κουκουλοφόρους» οι οποίοι στο πλευρό των αστυνομικών δυνάμεων (βίντεο) έβριζαν, πετούσαν πέτρες και έδερναν διαδηλωτές, τότε ακόμα που ήταν λιγότερο γνωστή η δράση ακροδεξιών ομάδων και η συνεργασία αστυνομικών με «αγανακτισμένους πολίτες» έτοιμους για όλα.

Η ετυμηγορία

Η δικαστική απόφαση για τη στυγνή δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήλθε περίπου δύο χρόνια μετά.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Αντί επιλόγου

Η ιστορία, πολλές φορές, παίζει περίεργα παιχνίδια. Όπως αυτό. Ο άδικος χαμός του Αλέξη ήταν πηγή έμπνευσης για έναν ακόμα (πιο πρόσφατα) δολοφονημένο. Τον Παύλο Φύσσα.

Ο Killah P στο τραγούδι του με τίτλο «Εκτός ελέγχου» λέει:

«Συνεχώς ο μικρός Αλέξης μου θυμίζει ότι η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει». Βίντεο

Keywords
αγανακτισμενοι πολιτες, ελλαδα, μμε, βομβα mall, αθηνα, θεσσαλονικη, πειραιας, ιωαννινα, πατρα, ηρακλειο, χανια, κομοτηνη, μυτιληνη, κερκυρα, γαδα, ολμε, οιελε, απεργια, τει, εβεα, συλληψεις, λαρισα, διαδηλωσεις, δραση, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, Γόνδολες της Βενετίας, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεκρος διαδηλωτης, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κομματα, καταληψεις, βιντεο, βενετια, θανατος, λουλουδια, λονδινο, μμε, ολμε, παιχνιδια, περιεργα, σφαιρα, σχολες, φρουτα, φωτογραφιες, αγρινιο, τει, βομβες, βραδυ, διαστημα, δολο, ευρω, εκρηξη, ελευθερια, ιδιο, θυμιζει, κειμενο, λευκωσια, μηνες, μολοτοφ, ξυλα, ομαδα, οιελε, παιδια, πηγη, σχολειο, ταυτοτητα, τορινο, υπουργος παιδειας, χαος, εφαρμογη, ευθεια, ευριπιδης, κλειστο, καρδια, οργη, ροδο
Τυχαία Θέματα