Η δολοφονία Γουέλς από τη 17 Νοέμβρη

Η «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» πήρε το όνομά της από την ημέρα της εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Άρχισε τη δράσή της το Δεκέμβριο του 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, ήταν εκείνο το βράδυ καλεσμένος, μαζί με τη σύζυγό του, στη δεξίωση που παρέθετε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Λίγο

πριν από τις 22:00 έφυγαν από τη δεξίωση. Όταν το αυτοκίνητο τους σταμάτησε έξω από την οικία τους στο Π. Ψυχικό, εμφανίστηκε ένα άλλο αυτοκίνητο από το οποίο κατέβηκαν τρία άτομα. Αφού απομάκρυναν τον οδηγό και τη γυναίκα δολοφόνησαν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.

Στο σημείο της επίθεσης άφησαν προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Η ίδια προκήρυξη στάλθηκε τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες, όμως ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δημήτρης Τσεβάς απαγόρευσε στις ελληνικές εφημερίδες τη δημοσίευση πληροφοριών και φωτογραφιών για την υπόθεση, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα διευκολυνόταν η ανακριτική έρευνα.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου του 1975, η «17 Νοέμβρη» κυκλοφόρησε ανακοίνωση προς τον Τύπο, για τη μη δημοσίευση της πρώτης προκήρυξης, στην οποία εξηγεί γιατί δεν εκτελέστηκαν ο οδηγός και η γυναίκα του Γουέλς: «Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν αρχηγός της CIA. Σαν τέτοιος ήταν συνυπεύθυνος μαζί με άλλους επαγγελματίες πράκτορες που δρουν στο έδαφός μας για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη χώρα μας. Απόφασή μας ήταν να εκτελεστεί ο αρχηγός και μόνο αυτός», αναφέρει η οργάνωση, όμως ούτε και αυτή η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε.

Την εντεινόμενη σύγχυση ήλθε να ξεκαθαρίσει η δημοσίευση από τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ένα χρόνο αργότερα, ενός κειμένου στο οποίο περιγράφονταν η παρακολούθηση του Γουέλς και η οργάνωση της δολοφονίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η τρίτη προκήρυξη είχε δοθεί σε σφραγισμένο φάκελο από μια γυναίκα στον Γάλλο φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο οποίος την παρέδωσε στον διευθυντή της εφημερίδας Σερζ Ζυλί. Ο φάκελος παρέμεινε στα συρτάρια της εφημερίδας μέχρι τις 26.12.1976, όταν και δημοσιεύτηκε.

Η πορεία της 17Ν

Στη διάρκεια της δράση της οργάνωσης -που κράτησε 27 χρόνια- έγιναν πολλές επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών, ληστείες τραπεζών και αποστολή προκηρύξεων με τις θέσεις της σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια.

Η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, άρχισε στα τέλη Ιουνίου του 2002 μετά τον τραυματισμό, από πρόωρη έκρηξη βόμβας, του μέλους της οργάνωσης Σάββα Ξηρού. Όταν οι συλληφθέντες ως μέλη της οργάνωσης κάθισαν στο εδώλιο για να δικαστούν η δολοφονία Γουέλς, είχε παραγραφεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα