«Η Δημοκρατία προϋποθέτει μια πολιτική κοινωνία δίχως διακρίσεις»

Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι η εκπαίδευση είναι ο κατεξοχήν τομέας στον οποίο δοκιμάζεται η ισότητα και η ελευθερία των πολιτών, η μετάδοση βασικών γνώσεων απαραίτητων για όλους ταυτόχρονα με το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

«Είναι γνωστό το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η αποτυχία των πολιτικών του παρελθόντος, οι οποίες επιχείρησαν δια της καταστολής ή και της αδιαφορίας να διαχειριστούν το ζήτημα. Στη φάση εκείνη το κράτος απέτυχε να επιχειρήσει έστω την ενσωμάτωση των μελών της μειονότητας στην ευρύτερη κοινωνία. » τόνισε η κ. Γιαννάκου και σημείωσε «Πρέπει όλοι

να κατανοήσουμε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι πρόβλημα της Θράκης, αλλά ζήτημα λειτουργίας του κράτους και της δημοκρατίας εν γένει. Ο στόχος είναι τα μέλη της μειονότητας να έχουν ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στο κράτος με αφετηρία την εκπαίδευση και να μην υφίστανται διακρίσεις.»

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου η δημοκρατία προϋποθέτει μια πολιτική κοινωνία δίχως διακρίσεις, αλλά και μια κοινωνία στην οποία όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες συμμερίζονται ορισμένες βασικές αξίες και αρχές: αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του κράτους και την υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τους νόμους, αφοσιώνονται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη της Ελλάδας και της Ε.Ε. που είναι κοινές για όλους.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτρέψει κοινωνικούς θύλακες, οι οποίοι αδιαφορούν για το κράτος και την κοινωνική συγκρότηση, και όλους όσους θεωρούν ότι μπορούν να δράσουν ερήμην ή και εις βάρος των υπολοίπων. » Τα προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, σύμφωνα με την π. Υπουργό, είναι δεδομένα και δεν θα είναι εύκολο να εκλείψουν οριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα