Η Χρυσή Αυγή, η χρηματοδότηση και ο… Τσοχατζόπουλος

Ελάχιστοι διαφωνούν για τη ρύθμιση την οποία κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι Γιάννης Μιχελακης και Χαρ. Αθανασίου με στόχου να παγώσει η καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, οι προβλέψεις των δύο υπουργών προκαλούν ήδη προβληματισμό και αναμένεται να εγείρουν ενστάσεις, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται πλην της Χρυσής Αυγής

να βρεθεί, μελλοντικά, στο στόχαστρο και οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Το πρόβλημα ξεκινά λόγω της, κατ΄ ανάγκην, γενικής φύσης της ρύθμισης, καθώς θα ήταν εξόχως αντισυνταγματικό να έρχονταν νόμος μόνον για τη Χρυσή Αυγή. Ως αποτέλεσμα, η ρύθμιση έρχεται να καλύψει γενικώς περιπτώσεις όπου στελέχη κομμάτων εμπλέκονται σε υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πώς η διάταξη για την αναστολή καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης ενεργοποιείται όταν ηγετικά στελέχη κομμάτων κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Ως εδώ καλά. Ωστόσο, στη συνέχεια ο νομοθέτης έπρεπε να περιγράψει σε ποιές περιπτώσεις θεωρείται το κόμμα υπόλογο. Και προβλέπει ότι αυτό συμβαίνει όταν ασκείται δίωξη για τα παραπάνω αδικήματα κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος.

Ποιό είναι το πρόβλημα; Ότι, ειδικά για τα μικρά κόμματα, ακόμη κι αν ένας βουλευτής ή ευρωβουλευτής τους κατηγορηθεί για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα, ακόμη κι αν το αδίκημα δεν έχει σχέση με το κόμμα τότε η διάταξη μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι έχουν στην ευρωβουλή δύο ή μόνον έναν ευρωβουλευτή. Στο παρελθόν, δε, οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες δεν ήταν άνω των 10 μελών. Σε αυτή την περίπτωση, έστω κι αν ένας βουλευτής κατηγορηθεί τότε το κόμμα κινδυνεύει με ποινή αναστολής της χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, στο κατηγορητήριο για τον Α. Τσοχατζόπουλο περιλαμβάνεται και η κατηγορία της σύστασης συμμορίας, εγκληματικής οργάνωσης. Αν λοιπόν ένα μικρό κόμμα είχε απλώς έναν… Τσοχατζόπουλο στην κοινοβουλευτική του ομάδα τότε θα την πλήρωνε και το ίδιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα