Η αβεβαιότητα παραμένει

Ακόμα πιο εκκωφαντική είναι η σημερινή σιωπή καθώς παρά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων δεν υπάρχει καμία δήλωση – ενθάρρυνση για την επόμενη ημέρα

Προβληματισμένα εμφανίζονται στελέχη τραπεζών για την κατάσταση, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ολοφάνερη είναι η απροθυμία των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν με ταχύτητα στην εκταμίευση της δόσης. Η Ευρώπη δεν έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ

για το πώς το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα οι τριγμοί στην κυβέρνηση ενισχύουν τον προβληματισμό των εταίρων για το κατά πόσο η Αθήνα πιστεύει στις αλλαγές και το κυριότερο αν έχει την δύναμη να τις υλοποιήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι χθες διακυβεύονταν η επιβίωση της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία δήλωση στήριξης από Ευρωπαίο αξιωματούχο πλην της χαλαρής παρέμβασης του κ. Ρεν. Ακόμα πιο εκκωφαντική είναι η σημερινή σιωπή καθώς παρά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων δεν υπάρχει καμία δήλωση – ενθάρρυνση για την επόμενη ημέρα. Η απόλυτη σιωπή. Καμία αναφορά για την εκταμίευση της δόσης πέραν της απογοητευτικής διαρροής ότι η σχετική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για εκταμίευση της δόσης τον Δεκέμβριο ενώ για πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν στον γερμανικό τύπο αναλύσεις που αμφισβητούσαν τις δυνατότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τα μέτρα ψηφίστηκαν μεν, σημειώνει στέλεχος τράπεζας, αλλά από ανθρώπους που δεν τα πιστεύουν και δεν θέλουν να τα εφαρμόσουν. Το σκηνικό θυμίζει τόσο το πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο και επί κυβέρνησης Παπαδήμου που τα μέτρα πέρασαν αλλά στην ουσία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ καθώς οι κυβερνήσεις τους δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με το φάσμα της πολιτικής αβεβαιότητας να σχηματίζεται και πάλι απειλητικό, πώς να πάρουν την μεγάλη απόφαση για τα 31,5 δις. ευρώ οι Ευρωπαίοι.

Όπως σημείωσε χθες σε ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να ξεσπούν απεργίες. Δεν είναι δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα σε ένα κράτος που είναι υδροκέφαλο. Αν αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να τα λέμε φιλικά ο ένας στον άλλον και αν όταν τα λέμε μας αντιμετωπίζουν σαν Αρειανούς, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα