Η απάντηση Τσίπρα κόβει στα δύο τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει κρύψει σε συνομιλητές του ότι αποτιμά θετικά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μεν θετικός στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση ενός

αριστερού προοδευτικού πόλου εξουσίας, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Θετικός ο Μαχαίρας

«Εμείς δεν απευθύναμε καμία πρόταση διαλόγου για την κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Την απευθύναμε στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες κινήσεις και ήδη λάβαμε απαντήσεις αποδοχής του διαλόγου που προτείναμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύναμε πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου – εξ ου και η διαφορετική επιστολή – και λάβαμε μία απάντηση από τον κ, Τσίπρα που αντιπροτείνει μία πρόταση «πολιτικής συνεννόησης», όπως την αποκαλεί, στη βάση ενός αριστερού προγράμματος διεξόδου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, αναφορικά με τα όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας για την Κεντροαριστερά. Μ' άλλα λόγια, ο κ. Μαχαίρας αναγνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός Κεντροαριστεράς και επαναβεβαιώνει πως όσο θέλει η ΔΗΜΑΡ τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, άλλο τόσο θέλει να διεξαχθεί ένας ξεχωριστός διάλογος με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε την θετική υποδοχή της απάντησης Τσίπρα στην Αγίου Κωνσταντίνου.

«Άλλα σημεία από αυτά που περιέχονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, άλλα απέχουν, ορισμένα απαιτούν επεξεργασία. Θεωρούμε, πάντως, ότι με την επιστολή Τσίπρα δημιουργείται το έδαφος για έναν δημόσιο διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαίρας.

«Ηττημένη ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι ταπεινωμένη»

Ωστόσο, αλλιώς διαβάζουν την απάντηση Τσίπρα οι «μεταρρυθμιστές» του κόμματος, δηλαδή η τάση της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης. Τα στελέχη της μειοψηφίας που ούτως ή άλλως απορρίπτουν τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσαν επίθεση στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ με σκληρή ανακοίνωσή τους.

«Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική – αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής – με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό – και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο. Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός «κύκλων της ΔΗΜΑΡ» και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων. Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ», σημειώνουν οι «μεταρρυθμιστές», που διαβάζουν την επιστολή Τσίπρα ως «άρνηση» στην επιστολή Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα