Η αμφιλεγόμενη έκθεση των αδερφών Τσάπμαν

12:09 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι δύο δημιουργοί αγγίζουν τα θέματα του πολέμου, της γενοκτονίας, της αποκάλυψης και των δεινών του μαζικού καταναλωτισμού χρησιμοποιώντας σε μικρογραφία τις μορφές βασανιστών στρατιωτών των Ναζί ανάμεσα σε σωριασμένα ματωμένα πτώματα και σκελετούς. Ο Τζέικ Τσάπμαν δίνει το δημιουργικό του στίγμα: «Η έκθεση είναι τόσο πεσιμιστική όσο θα μπορούσε πραγματικά να γίνει. Εκφράζει μία απαισιοδοξία με μία χαρούμενη και μοιρολατρική έννοια. Δεν προμηνύει κάτι, ούτε θέλει να δώσει κάποιο ηθικό δίδαγμα. Είναι απλώς ένα γλυπτό. Είναι το χόμπι μας».

Τα αμφιλεγόμενα έργα τους συνδυάζουν

ευαίσθητα γεγονότα, όπως η ανακάλυψη μαζικών τάφων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με το λογότυπο της παγκόσμιας αλυσίδας φαστ φουντ McDonald’ s. Σε ένα γλυπτό απεικονίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλόουν των εστιατορίων Ronald McDonald ως ένας ψαράς σε μία ετοιμόρροπη προβλήτα. Τα πόδια του κρέμονται πάνω από μία λίμνη γεμάτη με πτώματα. Σε μία άλλη εμφανίζεται σαν εσταυρωμένος.

«Χρησιμοποιούμε τα McDonald ‘s σαν ένα σημάδι μετάλλαξης και μετάβασης από τη βιομηχανική εποχή στο τέλος του κόσμου. Η αλυσίδα έχει συνδέσει το όνομά της με τον ιδεαλισμό των φαστ φουντ, αλλά και με επιπτώσεις, όπως η τρύπα του όζοντος. Ο φιλόδικος κλόουν έχει χάσει την αίσθηση του χιούμορ», δηλώνει ο Τζέικ Τσάπμαν.

Ο Τζέικ και ο Ντίνος έχουν γίνει γνωστοί για την αμφιλεγόμενη ματιά τους και την κριτική τους σκέψη για πολιτιστικά, κοινωνικά και ιστορικά θέματα. Πολλοί τους κατηγορούν απλώς για εντυπωσιασμό. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από πίνακες άγνωστων καλλιτεχνών που έχουν βρεθεί. Οι πολυσυζητημένοι αδερφοί Τσάπμαν δηλώνουν για τα έργα αυτά, ότι έχουν υποστεί επεξεργασία και βελτιώσεις. Η έκθεση στο White Cube του Χονγκ Κονγκ θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα