Η Αλ Κάιντα κατέλαβε την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ-Στο παιχνίδι ξανά οι ΗΠΑ

16:58 5/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Η επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.

Η ISIL πρωταγωνίστρια σε Ιράκ, Βηρυτό, Συρία

Η είδηση της πτώσης της Φαλούτζα ήρθε χθες Σάββατο, όταν ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ανμπάρ είπε ότι η Φαλούτζα τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), η οποία

συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επιχείρηση για την ανάκτηση της Φαλούτζα

Για την ανάκτηση της Φαλούτζα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζουν «μεγάλης κλίμακας επίθεση» για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης.

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην πόλη και ο στρατός έχει αναπτυχθεί γύρω από την Φαλούτζα ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι κάτοικοί της, σύμφωνα με ιρακινό αξιωματούχο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι ζήτημα χρόνου οι δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν «την επίθεση για να συνθλίψουν τους τρομοκράτες».

Τμήματα του Ραμάντι και της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, βρίσκονται επί μέρες υπό τον έλεγχο των ενόπλων.

ΗΠΑ: Δεν επιστρέφουμε στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη στη μάχη της κατά των ενόπλων, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «δικός τους ο αγώνας», εννοώντας του Ιράκ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ για την κλιμάκωση των επιθέσεων της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν σχεδιάζουν την επιστροφή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων μετά την αποχώρησή τους τον Δεκέμβριο 2011.

Νεκροί από έκρηξη στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων και την επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Η πιο πολύνεκρη από τις επιθέσεις σημειώθηκε στην κυρίως σιιτική συνοικία Σαμπ της βόρειας Βαγδάτης όπου εξερράγησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 25.

Keywords
Τυχαία Θέματα