Γραμμές ήταν και … ξέβαψαν

09:12 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ήδη από χθες το βράδυ, σημείωναν ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση», ενώ προσέθεταν με έμφαση ότι το «νέο χαράτσι», δηλαδή ο «ενιαίος φόρος ακινήτων», θα είναι μικρότερος από τον ισχύοντα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι έως χθες το απόγευμα, η ΔΗΜΑΡ έθετε ως «κόκκινη γραμμή» να αντικατασταθεί ουσιωδώς το χαράτσι -και όχι να βαφτιστεί κάπως αλλιώς- να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση της ακίνητης περιουσίας και να μη γίνεται η είσπραξή

του μέσω ΔΕΗ. Συν τοις άλλοις, εδώ και ημέρες ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι «η ΔΗΜΑΡ δε θα ψηφίσει το χαράτσι ως έχει».
Μάλιστα, ο «διαπραγματευτής» της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μερικές ώρες πριν τη σύσκεψη των αρχηγών, έλεγε σκωπτικά πως «αν αποδεχθούμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός εισπρακτικός μηχανισμός είναι η ΔΕΗ, να της αναθέσουμε τη διακυβέρνηση».

Φόβος νέων μέτρων

Πάντως, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης «έσβησε» άλλη μια «κόκκινη γραμμή» υπό το φόβο νέων μέτρων. Τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επισήμαναν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως, αν η κυβέρνηση κάνει σοβαρή «έκπτωση» στο χαράτσι, τότε θα διευρυνθεί το χρηματοδοτικό κενό και ο εκτροχιασμός των εσόδων, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα το Μάιο ή, το αργότερο, τον Ιούνιο. Παράλληλα, στον Φώτη Κουβέλη επισημάνθηκε πως, αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε… θα φροντίσουν να τού το χρεώσουν.

Παραμένει στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Φώτη Κουβέλη στη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών στέλνει και ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα, στρατηγικής σημασίας, στο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματός του, αλλά και συνομιλητές του, «απέδειξε εμπράκτως ότι εννοεί όσα λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με ορίζοντα τετραετίας και να την εξαντλήσει». Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με τη στάση του, ουσιαστικά επιβεβαίωσε στον Αντώνη Σαμαρά ότι η στήριξή του στην κυβέρνηση είναι επιλογή μακράς πνοής.

Keywords
Τυχαία Θέματα