Γκρίνια γαλάζιων βουλευτών για προϋπολογισμό και πλειστηριασμούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως μέσω του προϋπολογισμού, επιτυγχάνεται η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ σημείωσε ότι το θέμα ελάφρυνσης του χρέους παραμένει ανοιχτό.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της παραοικονομίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής αποτελούν στόχους που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη. «Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε αυτό το στόχο τόσο διευρύνεται η ευχέρεια για ελάφρυνση των συνεπών φορολογούμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικό βάρος έδωσε στην

περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, λέγοντας πως η χώρα οφείλει να «φρενάρει» ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Αυτό θα υλοποιηθεί αφενός με την επίτευξη διατηρήσιμων, βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων και, αφετέρου, με την αρωγή των εταίρων για την ελάφρυνσή του. Το ζήτημα παραμένει ανοικτό», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της πιστής εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας και βελτίωσης της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων.

Αντιδράσεις για τους φόρους στα ακίνητα

Ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Βλάχος επισήμανε ότι «με περισσή επιπολαιότητα και προχειρότητα άνοιξε το θέμα πριν από λίγους μήνες» (σ.σ. από τον υφυπουργό Θ. Σκορδά) και ότι η «μονή θετική ενέργεια» ήρθε από τον Πρωθυπουργό που δεσμεύτηκε για την πρώτη κατοικία. «Ποιος επιμένει στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών; Είναι η Τρόικα ή άλλοι που δεν θέλουν να εμφανιστούν;», ρώτησε ο κ. Βλάχος και πρότεινε «να σταματήσει κάθε συζήτηση για άρση πλειστηριασμών και να δοθεί παράταση 6 – 12 μήνες, όχι για παράταση του προβλήματος, αλλά για την μελέτη του». «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί επειδή ισχυρίζονται ορισμένοι ότι κάποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν», πρόσθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρότεινε «αν προτιμηθεί να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια, τότε να προτιμηθούν οι σημερινοί κάτοχοι με του ίδιους όρους».

«Τυχόν αστοχία θα σημαίνει νέα μέτρα μη αποδεκτά από την κοινωνία και θα δείξουν ως υπεύθυνους αυτούς που συνέταξαν τον Προϋπολογισμό», είπε ο Γ. Βλάχος, κλείνοντας την ομιλία του.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπερφορολόγηση διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής από τους πολίτες, και αυτό φαίνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες και διότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάπτυξη.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Καράμπελας επεσήμανε ότι οι προσδοκίες του προϋπολογισμού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι μεγάλες, αν και αυτό αλλάζει τις διοικήσεις σαν τα πουκάμισα και μολονότι δεν έχει πιάσει ούτε το 50% των στόχων του.

Είπε επίσης ότι δεν είναι σοβαρή η εικόνα ούτε και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.

Κασσής: «Αισιόδοξος ο προϋπολογισμός»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, χαρακτήρισε αισιόδοξο τον προϋπολογισμό του 2014, διερωτώμενος πώς θα αυξηθεί η κατανάλωση όταν τα νοικοκυριά δεν έχουν άλλα χρήματα.

Ο βουλευτής ζήτησε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική μείωσης δαπανών για την υγεία.

Εντύπωσε προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιου, ο οποίος χαρακτήρισε «θετική» την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα όμως «αναγνωρίζει το λάθος» της μη ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων ρυθμίσεων.

«Μου αρέσει η πρόταση» για την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πρόσθεσε ο Γ. Ντόλιος και κάλεσε την κυβέρνηση «να βάλει θετικό πρόσημο στην πρωτοβουλία, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει θετικό πρόσημο στην μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης» στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα