Γιώργος Παπανδρέου: Ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να ορίζει το μέλλον του

Ο ίδιος συμμετείχε στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση που έλαβαν χώρα σήμερα στην έδρα του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των εργασιών της, εξέτασε την υπόθεση του Πουέρτο Ρίκο.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, θύμισε την παράδοση υποστήριξης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην υποστήριξη του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών. «Σε ό,τι αφορά το Πουέρτο Ρίκο, η Οργάνωσή μας έχει

πάρει σαφή θέση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος εδώ και τριάντα χρόνια, ξεκινώντας απο το Συνέδριο της Αλμπουφέϊρα, το 1983. Εκεί υποστηρίξαμε την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο θεωρούμε έθνος της Λατινικής Αμερικής. Τον Φεβρουάριο του 2013, στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που διεξήχθη στο Κασκάϊς της Πορτογαλίας, η Οργάνωσή μας, με μια δήλωση που υιοθετήθηκε παμψηφεί, εξέφρασε την αλληλεγγύη της με την απόφαση που ελήφθη από το εκλογικό σώμα του Πουέρτο Ρίκο, τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος του Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε ο κ.Παπανδρέου σε μία αναδρομή στις θέσεις της Σοσιαλιστικής επί του θέματος.

Θυμίζοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, αναγνώρισε το αίτημα για πολιτειακή αλλαγή στο Πουέρτο Ρίκο και εξέφρασε επίσημα τη δέσμευση να προωθήσει την απαραίτητη νομοθεσία ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους Πορτορικανούς, σε ό,τι αφορά το θέμα του καθεστώτος, να επιλέξουν μεταξύ ξεκάθαρων εναλλακτικών λύσεων, εγγυημένων από το Κογκρέσο, απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο να δράσει άμεσα «ώστε ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να μπορεί να ασκήσει το απαράγραπτο δικαίωμά του να επιλέξει και να ορίσει το μέλλον του», όπως είπε.

Πρόσθεσε άλλωστε με τις δηλώσεις του την φωνή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε όλες εκείνες που ζητούν συντονισμένη δράση για να εξασφαλιστεί ότι η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο θα εξεταστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις εκκλήσεις για την απελευθέρωση των Πορτορικανών πολιτικών κρατουμένων και συγκεκριμένα του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα