Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Τσαγγάρη στη Βενετία

Στη σειρά δράσεων συμμετέχουν 70 γνωστοί, αλλά και νέοι σκηνοθέτες δημιουργώντας μία μικρού μήκους ταινία, διάρκειας 60 έως 90 δευτερολέπτων, με θέμα το μέλλον του κινηματογράφου. Οι δημιουργοί που στην ουσία έγραψαν την ιστορία του Φεστιβάλ, τιμούν μ’ αυτό τον τρόπο τα γενέθλιά του, στολίζοντας την επέτειο με μικρά κινηματογραφικά «διαμάντια». Μοναδική προϋπόθεση, να έχουν λάβει μέρος έστω μια φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο «Venice 70 – Future Reloaded» βρίσκονται

οι Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Τζέιμς Φράνκο, Κατρίν Μπρεγιά, Ατόμ Εγκογιάν, Αμπάς Κιαροστάμι, Βάλτερ Σάλες αλλά και οι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. Οι 70 μικρές ταινίες θα προβληθούν σε μια εκδήλωση με τίτλο «Venezia 70 – Future Reloaded», η οποία θα έχει μορφή ευχής, για το μέλλον του Φεστιβάλ.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και ο Γιώργος Λάνθιμος, οι δυο έλληνες δημιουργοί που διακρίθηκαν πρόσφατα στο Φεστιβάλ Βενετίας -η πρώτη με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας της Αριάν Λαμπέντ για το «Attenberg» του 2010 και ο δεύτερος ένα χρόνο αργότερα με το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις»- συμμετέχουν στο επετειακό πρότζεκτ με δύο ενδιαφέρουσες μίνι παραγωγές.

Ο 40άχρονος δημιουργός του «Κυνόδοντα» θα παρουσιάσει το διάρκειας 90 δευτερολέπτων «Necktie», το οποίο γυρίστηκε στο Black Park του Μπάκινχαμσάιρ έξω από το Λονδίνο και έχει ως πρωταγωνιστές πρωτοεμφανιζόμενα 11χρονα και 12χρονα παιδιά, που η κάμερα τα ακολουθεί σε μια ιδιότυπη βόλτα στο δάσος.

Η μικρού μήκους ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, την οποία έγραψε μαζί με τον Ματ Τζόνσον, τιτλοφορείται «24 frames per century». Στο διάρκειας 152 δευτερόλεπτων φιλμ πρωταγωνιστεί η Ευαγγελία Ράντου, συνεργάτης της Τσαγγάρη στο «Attenberg», στο πρότζεκτ – παραγγελία του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, «The Capsule», καθώς και στην «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου. Στην υπόθεση του «24 frames per century», η επίσημη σύνοψη αναφέρει ότι «στην άκρη ενός μικροσκοπικού πλανήτη, δύο δεινόσαυροι αναμένουν υπομονετικά μια σύντομη συνάντηση».

Μετά την προβολή, όλες οι μικρού μήκους ταινίες θα εκδοθούν σε μια συλλεκτική έκδοση blue ray που θα διανεμηθεί τόσο στους καλεσμένους, όσο και στους εκπροσώπους Τύπου του Φεστιβάλ, ενώ θα είναι διαθέσιμες για online προβολή από το www.labiennale.org.

Keywords
Τυχαία Θέματα