ΓΙΩΡΓΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΑΜΕ

«Το βιβλίο του κ.Ρουμελιώτη δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου για την κριτική που του ασκεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χάρβαρντ, υπογράμμισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα,

απαντώντας στο γιατί η κυβέρνησή του δεν προχώρησε σε αναδιάρθρωση, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήταν η ΕΚΤ και οι εταίροι μας που δεν την ήθελαν. «Εγώ ζήτησα και συζήτησα την αναδιάρθρωση, αλλά ξέρετε ποιος ήταν εναντίον της; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα έδιναν ποτέ τη συγκατάθεσή τους και οι περισσότερες χώρες, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν εναντίον», είπε, υποστηρίζοντας πως τότε έλεγαν πως θα μας δώσουν ʽκούρεμαʼ του χρέους μόνο αν αποδεικνύαμε ότι θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις. «Έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι γιατί η χώρα δεν ήταν αξιόπιστη», είπε, αποδίδοντας εκεί και τα υψηλά επιτόκια.

Αναφερόμενος τέλος στον Παν.Ρουμελιώτη προσωπικά, υποστήριξε ότι ήξερε πως κάποιες χώρες και κάποιοι στο ΔΝΤ ήταν εναντίον στο πρόγραμμα, αλλά δεν ήξερε την άλλη όψη της ιστορίας. «Δεν έκανε αυτός τις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ. Δεν διαπραγματεύτηκε με τους άλλους. Το δίλημμά μου ήταν ότι αν δεν μπαίναμε στον μηχανισμό, θα χρεοκοπούσαμε», είπε, δείχνοντας την τραγικότητα της στιγμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα