Γιατί δεν θα γίνει «κούρεμα» των καταθέσεων

11:35 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Δεν υπάρχει πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων, εκτιμούν στελέχη τραπεζών διασκεδάζοντας την επίμονη σχετική φημολογία. Υπογραμμίζουν ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί ενώ υπάρχουν επιπλέον 10 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τειχών πρόσθετες ανάγκες.

Το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών

απέκλεισε και ο κ. Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τις επαφές του στην Αθήνα υπογραμμίζοντας ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική. Επιπλέον ο κ. Άσμουσεν για να αντιμετωπιστεί η σχετική φημολογία περί “κουρέματος” προέτρεψε την Αθήνα να διατηρηθούν στο ΤΧΣ τα πρόσθετα κεφάλαια που υπάρχουν για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και να εγκαταλειφθούν σκέψεις για την αξιοποίησή τους για άλλους λόγους, όπως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Πέραν των κεφαλαίων του ΤΧΣ οι τράπεζες έχουν ένα ακόμα “ανάχωμα”: τα οφέλει από τις συνέργειες οι οποίες σε βάθος τριετίας θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες έχουν απορροφηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συνολικά 11 τράπεζες. Έτσι από τις πωλήσεις θυγατρικών, την μείωση των καταστημάτων, την περιστολή των δαπανών και την μείωση του προσωπικού θα εξοικονομήσουν πολλά δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Από τα σχέδια αναδιάρθρωσης οι τράπεζες αναμένεται να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.

Ακόμα και το φάσμα του stress test δεν τρομάζει πια τις τράπεζες καθώς όπως τονίζουν ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι σημαντικά καλύτερη για τις τράπεζες. Πέραν της ουσιαστικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι επιτελείς των τραπεζών έχουν πολλούς ακόμα λόγους να αισιοδοξούν, με βασικότερο ότι την 5ετία 2013-2017 (που είναι το διάστημα που εξετάζει η άσκηση) αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η επίμονη φημολογία και σεναριολογία που επαναλαμβάνει τα περί κουρέματος αφενός στερείται βάσης και αφετέρου διατηρεί την αβεβαιότητα με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να φοβούνται να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. Η επιστροφή των καταθέσεων, τονίζουν οι τράπεζες, είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα