Γιατί αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της έκθεση του ΔΝΤ

08:26 5/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο ανταποκριτής ελληνικών μέσων στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, χαρακτηρίζει περίεργη την εξέλιξη αυτή, καθώς ενημερώθηκαν ότι με απόφαση υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου, η έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως νωρίς το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του κλιμακίου

του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με επικεφαλής της αποστολής τον Πολ Τόμσεν. Ως γνωστόν, η έκθεση που αφορά την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο δημοσιογράφος, η αναβολή φαίνεται να έχει σχέση με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, επικαλείται πηγές εκτός Ταμείου, που υποστηρίζουν πως «θα προτιμούσαν να μην γίνουν αλλαγές, ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών». Παρ’ όλα αυτά, σημειώνουν ότι δεν επιθυμούν παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας.

Το ταξίδι αστραπή στο Παρίσι

Εντωμεταξύ, σε ταξίδι - ινκόγκνιτο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά επαφών με στελέχη από το επιτελείο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και με εκπροσώπους ξένων θεσμικών επενδυτών και hedge funds.

Κάτω από άκρα μυστικότητα ο Έλληνας υπουργός συζήτησε όλα τα σενάρια που έχουν μπει στο τραπέζι από τους δανειστές περί μίας νέας ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, που μετά τα δάνεια της τρόικας έχει φτάσει στα 320,4 δισ. ευρώ ή στο 175,1% του ΑΕΠ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, σε δημόσια τοποθέτησή του τον είχε ορίσει ως βασικό διαπραγματευτή για αυτό το ζήτημα (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα σενάρια μετακίνησης του από τον υπουργικό «θώκο» που διατηρεί στην πλατεία Συντάγματος), έστρωσε παράλληλα το χαλί για τη δεύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η εκστρατεία ανεύρεσης επενδυτών από τους δύο στενούς συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα, τον Πάνο Τσακλόγλου, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και τον Στέλιο Παπαδόπουλο, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δύο άνδρες σε ένα ειδικού τύπου «road show» που διοργανώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα παρουσίασαν σε τραπεζίτες και μεγαλοεπενδυτές τη νέα βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει σε δημοσιονομικό πεδίο η ελληνική οικονομία.

Πάντως, στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η επικείμενη αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με του κανονισμούς της Eurostat, τα κράτη-μέλη οφείλουν να αναθεωρούν το έτος βάσης των εθνικών τους λογαριασμών τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

Ήδη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχωράει τις διαδικασίες, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 10 Οκτωβρίου 2014 θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία, τα οποία θα αξιολογήσει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει συγκεντρώσει στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, άλλους φορείς, καθώς και μελέτες που καταγράφουν, μεταξύ άλλων, το ύψος της παραοικονομίας, των παράνομων δραστηριοτήτων, της μη καταγεγραμμένης απασχόλησης και των μη καταγεγραμμένων δραστηριοτήτων, προκειμένου να αναθεωρήσει το ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποιήσει την έκθεση, θα δώσουν μια εικόνα στην Αθήνα για το τι την περιμένει ενόψει –κυρίως -των μεγάλων διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημοσιοποιήσει – έστω και μετά τον ανασχηματισμό - την έκθεσή του βάσει της οποίας εκταμιεύτηκαν 3,5 δισ. ευρώ. Μία από τις «καυτές ζώνες» είναι το ύψος που τοποθετεί η Ουάσιγκτον το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό στην περιοχή των 1,8 ως 2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του Ταμείου σημειώνουν ότι τα (όποια) πρόσθετα μέτρα για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

Θέμα συνιστά και το που τοποθετείται ο πήχης για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό άνω των 13 δισ. ευρώ από τον Ioύνιο του 2015 ως το τέλος του 2016, αν και η Αθήνα σε αυτό το σημείο φροντίζει να επισημαίνει ότι «μεταφράζονται» λάθος τα ποσά που δίνει το ΔΝΤ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο το Ταμείο θα συμπεριλάβει στην έκθεσή του ξεκάθαρες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και αν ναι, κατά πόσο θα εφαρμόσει τη μέθοδο που ακολούθησε η τρόικα στην Κύπρο και η οποία προβλέπει «ξεχωριστές ασκήσεις» για τους κινδύνους που απειλούν το βασικό σενάριο (τράπεζες, κόλλημα αποκρατικοποιήσεων κλπ.).

Ερωτηματικό είναι το εάν θα παραμείνει το βέτο του ΔΝΤ για τη χρησιμοποίηση του υπολοίπου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ) για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέο δάνειο όπως επιθυμεί η Αθήνα, όπως και το εάν θα επιμείνει το Ταμείο στα σκληρά μέτρα για τα εργασιακά. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την πλήρη κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση των απολύσεων και επανεξέταση του κατώτατου μισθού από το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα