Για πλεόνασμα και κεντροαριστερά παλεύει το ΠΑΣΟΚ

Σε κομματικό επίπεδο πάλι, οι επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως «ενώνουν» το πάλαι ποτέ «όλον ΠΑΣΟΚ» που εξακολουθεί να δίνει την «μάχη» της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Να ισορροπήσει μεταξύ κυβέρνησης και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, που έχει ως νούμερο ένα στόχο σε κυβερνητικό επίπεδο αυτή την στιγμή

τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Το θέμα ετέθη χθες, σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τα «πράσινα» στελέχη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν επιτακτικά την αντιμετώπιση των επισφαλειών που υπάρχουν. Στόχος, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, πράγμα που σε ένα βαθμό θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση και θα απομακρύνει το όποιο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Έτσι, θα δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος για τη συνέχιση των διεργασιών στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, πράγμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί τα «ανοίγματα» στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του χώρου, «επενδύοντας» μεταξύ άλλων στον Κώστα Σημίτη.

Ενδεικτικά είναι όσα υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννης Δατσέρης, μιλώντας στον Real FM, αντιλαμβανόμενος την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ ως «την πρώτη του πολιτική, καθοδηγητική, παρέμβαση μετά από 11 χρόνια». Εστίασε δε, στην άποψή του για την συγκρότηση της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι «ο κ.Σημίτης είναι πλέον για τη δημοκρατική παράταξη, πατριάρχης», ικανός να εμπνεύσει και να εκφράσει θέσεις που θα καλύψουν όλη την παράταξη…

Αν υπάρχει πάντως κάτι που ενώνει τον χώρο, αυτό είναι η επίθεσή του τόσο στον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη δημόσια προτροπή του για «λιντσάρισμα» -έστω και αν αργότερα υποστήριξε πως εννοούσε πολιτικό λιντσάρισμα- του εκλεγμένου δημάρχου Χρήστου Πάχτα, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντας «τραγική φιγούρα» τον Πάνο Καμμένο, ο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, σχολίασε ότι «για να ανακόψει την κατρακύλα του κόμματός του και την μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του προς την Χρυσή Αυγή αποφάσισε να την ξεπεράσει ζητώντας από τους κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσαρουν τον Δήμαρχο του Δ. Αριστοτέλη», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για λίγες ψήφους ξέθαψε τον νόμο του Λιντς, συναγωνιζόμενος το παρακράτος του Νεοναζισμού». Από την κριτική του, δεν ξέφυγε όμως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στη στάση του απέναντι στο θέμα. Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντί να διαχωρίσει πλήρως τη στάση του, «μασάει τα λόγια του» και αναρωτήθηκε αν το κάνει «για να μη στεναχωρήσει τον μελλοντικό του συνεταίρο, ή μήπως για να μην χάσει τον μόνο του συνέταιρο».

Οξεία όμως ήταν και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, Θεόδωρο Πάγκαλο, που αν και από καιρό αποστασιοποιημένος από τα στενά κομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, στις κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεπερνάει. Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρομοκρατική οργάνωση», ο κ.Πάγκαλος υποστήριξε ότι ενώ η πλειοψηφία θέλει να δουλέψουν τα ορυχεία χρυσού στην περιοχή, «πήγε ο Τσίπρας εκεί και είπε να τον σκοτώσουν (τον Πάχτα) και βγάνει ο Καμμένος και λέει (τα ίδια)». Σημείωσε μάλιστα πως «είναι οι ίδιοι που έβαζαν βενζίνη να κάψουν τους εργαζομένους στο ορυχείο. Είναι οι ίδιοι που πήραν τα όπλα και πυροβολούσαν. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός», καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είναι υπέρ της Δημοκρατίας. «Είναι υπέρ της δημοκρατίας ο Τσίπρας; Επανειλημμένα έχει πει – και στη Θεσσαλονίκη – ότι δεν θα σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Είπε ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση στο δρόμο», υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα