Γερμανία: Οι διωκτικές αρχές κάλυπταν δολοφονίες από τους νεοναζί

16:41 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Κάρστεν Ζ., 33 ετών, το επώνυμο του οποίου δεν δίνεται στη δημοσιότητα, αρνήθηκε πως γνώριζε ότι το πιστόλι προοριζόταν για να διαρπαχθούν δολοφονίες.

Δήλωσε ότι τότε νόμιζε πως «δεν θα συνέβαινε τίποτε κακό» και ότι είχε «θετικά συναισθήματα» για την τριάδα αυτή, τους Ούβε Μπένχαρτ, Ούβε Μούντλος και Μπεάτε Τσέπε, που ήταν φυγόδικοι και χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες.

Πρόσθεσε πως άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Ραλφ Βόλεμπεν, προμήθευσε τα χρήματα για να αγοράσει το πιστόλι, ένα Τσέσκα 83 διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών, και το σιγαστήρα. Το όπλο αυτό, λένε οι εισαγγελείς, χρησιμοποιήθηκε

και στις εννιά δολοφονίες.

Σε ηλικία 19 ετών, ο Κάρστεν Ζ. είχε βοηθήσει επίσης την τριάδα να καταστρέψει έγγραφα που βρίσκονταν στο προηγούμενο διαμέρισμα της Τσέπε.

Στην κατάθεσή του —την πρώτη στην δίκη χθες— ο Ζ. αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατέστειλε την ομοφυλοφιλία του όταν ήταν νέος, και στη συμμετοχή του σε μια διαδήλωση που είχε καταλήξει σε επεισόδια βίας που οδήγησαν στη σύλληψή του και την προληπτική κράτησή του για 10 ημέρες.

Ο Ζ., ο οποίος συμβουλευόταν ορισμένες φορές γραπτές σημειώσεις που είχε μπροστά του, κατέθεσε ότι εντάχθηκε στην οργανωμένη ακροδεξιά διότι του άρεσε ένας ακροδεξιός έφηβος όταν παρακολουθούσε ένα τεχνικό λύκειο και ειδικευόταν ως εμποροϋπάλληλος, και ότι άκουγαν μαζί μουσική ακροδεξιών συγκροτημάτων.

Όταν ήταν έφηβος επιζητούσε το σεβασμό και τον βρήκε, είπε. Αργότερα, εξελέγη πρόεδρος του συμβουλίου μιας περιφέρειας με το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), ενώ είχε αναδειχθεί αντιπρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης της JN, της νεολαίας του κόμματος αυτού, στη Θουριγγία.

Σήμερα συνεχίζει την κατάθεσή του και αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την δράση της ομάδας NSU.

Οι διωκτικές αρχές κάλυπταν μυστικούς πράκτορες που ήταν νεοναζί

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική και για τον ρόλο των διωκτικών αρχών στην εξιχνίαση των δολοφονιών επί μία δεκαετία: Φάκελοι με στοιχεία εξαφανίστηκαν για να καλυφθούν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που ήταν σε θέσεις κλειδιά σε νεοναζιστικές οργανώσεις.

Τον ρόλο των πρακτόρων επικαλέστηκε την Τρίτη η υπεράσπιση της Τσέπε για να ζητήσει την ακύρωση της δίκης. Στην ένσταση 40 σελίδων οι συνήγοροι υπεράσπισης παρέπεμψαν σε μία σειρά από τέτοιες περιπτώσεις πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών: Κάρστεν Σ., με τον κωδικό «Πιάτο», Τόμας Γκ., με τον κωδικό «Χάγκελ» (χαλάζι), Τίνο Μπραντ, με τον κωδικό «Όττο», ο Τόμας Στάρκε, ο οποίος για κάποιο διάστημα είχε και προσωπική σχέση με την Μπεάτε Τσέπε κ.ο.κ.

Οι φάκελοι που εξαφανίστηκαν θα μπορούσε να έχουν και ελαφρυντικά στοιχεία για την κατηγορούμενη, ήταν το επιχείρημα της υπεράσπισης. Αλλά το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση, όπως και το επιχείρημα ότι η Τσέπε δεν θα έχει «δίκαιη δίκη» διότι είναι ήδη καταδικασμένη από τα ΜΜΕ και από στελέχη της πολιτικής εξουσίας και των διωκτικών αρχών που την αποκαλούν «μέλος της ομάδας δολοφόνων», κάτι όμως το οποίο καλείται να αποδείξει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο απέρριψε σωρεία ενστάσεων, ακόμη και κοινή ένσταση της υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής κατά της εξαγγελίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος ότι θα στείλει παρατηρητές στη δίκη, γεγονός που τον πρόεδρο να ρωτήσει δημοσιογράφους και παρατηρητές αν βρίσκεται ανάμεσά τους κάποιος «πράκτορας» της υπηρεσίας.

Επί της ουσίας των κατηγοριών η Τσέπε κρατάει το στόμα της κλειστό. Αλλά δύο από τους τέσσερις συγκατηγορούμενούς της αποφάσισαν να μιλήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα