Γ. Χαν: Η ΕΕ έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία

Ο κ. Χαν τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει τόσο μεγάλη ζημιά σε ένα μέρος και πρόσθεσε πως τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών χρειάζονται βοήθεια.

Έχω δει ζημιές που προσεγγίζουν σε αυτό το μέγεθος μόνο στην Πολωνία και πάλι όχι σ' αυτή την έκταση, δήλωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ένωσης στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug (Τανγιούγκ).

Οι πολίτες της Σερβίας χρειάζονται βοήθεια. Τα δεινά τους δεν έχουν τελειωμό, παρόλο που βρίσκονται δέκα ημέρες τώρα κάτω από τα νερά. Απ' ό,τι έχω ακούσει, όλα εξαρτώνται από τον Δούναβη τώρα,

καθώς όσο ο Σάβα (παραπόταμος του Δούναβη)δεν μπορεί να εκβάλλει στον Δούναβη, δεν θα μπορέσει να καλυτερεύσει η κατάσταση, σημείωσε ο κ. Χαν και πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια μεγάλη τραγωδία».

Υπογράμμισε δε, ότι όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και επεσήμανε το παράδειγμα της Αυστρίας, σημειώνοντας ότι η βοήθεια των άμεσων γειτόνων είναι η μεγαλύτερη.

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ ανέφερε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ένωσης προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την καταστροφή, η Σερβία αντιμετωπίζεται ήδη ως κράτος μέλος.

Ο κ. Χαν συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του από τη βοήθεια που παρέχει η Ένωση στη χώρα του, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη συμφωνηθεί οι μηχανισμοί για τη χρήση αυτής της βοήθειας.

Την Παρασκευή, η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε όλη τη χώρα στις 15 Μαΐου λόγω των πλημμυρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα