ΦΠΑ τέλος για 420.000 επαγγελματίες

10:54 2/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Με δεδομένο ότι σήμερα περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο βιβλίων που τηρούν, να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, το 42% αυτών, περίπου 420.000 υπόχρεοι, αναμένεται να απαλλαγούν αυτής της υποχρέωσης.

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας -όπως αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο»- επιλέξει από 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί

, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του υδραυλικού, όπου η απόδειξη παροχής υπηρεσιών η οποία θα πρέπει να εκδοθεί δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι σταματάει η συζήτηση για την παροχή υπηρεσιών, η οποία συνοψίζεται στη φράση «50 χωρίς, 60 με απόδειξη».

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα επιβαρύνεται πλέον με τον ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε καθεστώς ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως, δεν θα μπορεί να εκπέσει. Στην πραγματικότητα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποκείμενου να αποφασίσει αν τον συμφέρει να βγει ή να παραμείνει εκτός συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα