Φοροφυγάδες εκτός συνόρων

Ένας από τους πρώτους Γάλλους που πέρασαν τα σύνορα και έγιναν πολίτες μιας ξένης χώρας απλά και μόνο επειδή η φορολογία του γαλλικού κράτους τους άφηνε ρέστους ήταν – αν θυμόμαστε καλά – ο Μισέλ Ουελμπέκ. Η αντίδραση του κοινού ήταν μεγάλη, πικρόχολη και εν πολλοίς δικαιολογημένη, αλλά ο επιτυχημένος και φευγάτος συγγραφέας δεν δεχόταν ούτε με σφαίρες να του αφαιρούν χρήματα τα οποία αυτός θεωρούσε δικά του….

Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και λοιπές χώρες σιγά σιγά γίνονται τόποι υποδοχής πλούσιων Γάλλων οι οποίοι δεν υποχωρούν απέναντι στην έχθρα των ΜΜΕ,

του Τύπου και του κοινού αισθήματος. Ο κοινός άνθρωπος εξανίσταται : καλά, εμείς εκτός από χαμηλόμισθοι είμαστε και μαλάκες; Μαλάκες ξεμαλάκες οι κοινοί πολίτες ενώνουν την οργή τους με τα ΜΜΕ ενώ από την άλλη μεριά οι ευνοημένοι φοροφυγάδες μετακομίζουν στην κώμη Νεσέν του Βελγίου, όπου ήδη τρεις χιλιάδες παραλήδες επιχειρηματίες Γάλλοι έχουν στήσει δικό τους αντιφορομπηχτικό βασίλειο. Για να ακριβολογούμε : ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχεδιάζει το 2013 να επιβάλει φόρο 75% για τους πλούσιους που το εισόδημά τους υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Μήπως υπάρχει κάποια κρυφή πτυχή στο όλο δράμα, με άλλα λόγια μήπως είναι σύμπτωση το γεγονός ότι πολλοί από τους φυγάδες εκτός συνόρων ήταν φόρα υποστηρικτές του Σαρκοζί; Ο Τζόνι Χαλιντέι ήταν υποστηρικτής, το ίδιο και ο Αζναβούρ και ο Αλαίν Ντελόν. Φυσικά για τους υπερεπιχειρηματίες ζήτημα προσωπικής εύνοιας δεν υπάρχει: στο Νεσέν βρήκε καταφύγιο και ο Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης διάσημων ονομάτων: Ντιόρ, Κένζο, Λουί Βιττον, Ζιβανσί, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 11.000.000 ευρώ.

Ερχόμαστε λοιπόν και στην περίπτωση του ηθοποιού Ντεπαρντιέ ο οποίος στην επόμενη ταινία του θα υποδυθεί – ποιόν άλλον; - τον Ντομινίκ Στρός-Κάν. Απολογείται λοιπόν ο ευτραφής πλέον Ζεράρ: «Τα έσοδά μου δεν προέρχονται αποκλειστικά από την υποκριτική. Στην ιδιοκτησία μου υπάγονται τέσσερις αμπελώνες σε Γαλλία, Μαρόκο, Ισπανία και Ιταλία, ένα διάσημο ιχθυοπωλείο και μια αντιπροσωπεία μοτοσυκλετών!» Το σημαντικό είναι ότι ο πρόεδρος του Νεσέν γίνεται μάρτυρας υπερασπίσεως του ηθοποιού: «Ο κύριος Ντεπαρντιέ μετακόμισε στην κομητεία μας για την ομορφιά της. Για την βουκολική ατμόσφαιρά της!»

Την πιο εύστοχη κουβέντα βέβαια την ξεστόμισε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό: « Εκείνοι που αυτοεξορίζονται στο εξωτερικό δεν φοβούνται μήπως φτωχύνουν, αντίθετα είναι άνθρωποι που απλούστατα θέλουν να γίνουν πιο πλούσιοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα