Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα

Στην όμορφη βορειοελλαδίτισσα, που είναι πλέον απόλυτα ταυτισμένη με τον ελληνικό κινηματογράφο στην πιο νεανική εκδοχή του, θα προβληθούν φέτος 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 184 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πολιτισμό.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή

του προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

H μεγάλη πρωταγωνίστρια φέτος είναι η οικονομική κρίση που μοιάζει να μονοπωλεί την θεματική μιας μεγάλης μερίδας των δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και κάποιες εκπλήξεις, όπως η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή.

Φέτος είναι η χρονιά των γυναικών, αφού υπογράφουν (ή συνυπογράφουν) ταινίες 19 σκηνοθέτριες -ανάμεσά τους και παλιές γνώριμοι του φεστιβάλ.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Ερρίκο Λίτση, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Άκη Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, Ορφέα Αυγουστίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

INFO: Δημοτικός κινηματογράφος Ολύμπια, Ελευθερίου Βενιζέλου 117, Δράμα, 25210 37257

Keywords
Τυχαία Θέματα