Έξι ντοκουμέντα για τη λίστα Λαγκάρντ

Εν αναμονή της δικογραφίας στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ, το matrix24 φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τις υπογραφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που είχαν αποδέκτη τη Βουλή και αφορούσαν τους Έλληνες καταθέτες στην HSBC.

Τα έγγραφα αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών,

από τα τέλη του 2010 όταν και η λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζα, φτάνει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Βουλή κρατήθηκε στο «σκοτάδι» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Εντυπωσιακό είναι και το ότι όλα μα όλα τα πολιτικά πρόσωπα που πέρασαν από τους πολιτικούς θώκους της Καραγιώργη Σερβίας (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Κουσελάς και Παντελής Οικονόμου) απαντούσαν εγγράφως στους συναδέλφους τους βουλευτές ότι έχουν άγνοια για την ταυτότητα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Η πρώτη φορά που βουλευτής απευθύνει ερώτηση στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική HSBC είναι στις 30.12.2010. Πρόκειται για τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ερώτηση για τη «λίστα Falciani». Είναι η ίδια περίοδος στην οποία, κατά δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, είχε ζητήσει και του παραδόθηκε η λίστα αυτή από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010.

Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Ιανουαρίου 2011, διαβιβάζεται από το υπουργείο Οικονομικών έγγραφη απάντηση στον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο. Μόνο που την απάντηση δεν υπογράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά ο υφυπουργός του Δημήτρης Κουσελάς. Ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα Δημήτρης Κουσελάς απαντά στον βουλευτή ότι «άλλες χώρες που απέκτησαν τα στοιχεία με άλλα μέσα (σ.σ. εννοεί εκτός του επίσημου πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών), αντιμετωπίζουν θέματα ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, η δε Ελβετία στις συνομιλίες που πραγματοποιεί με χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτει θέμα άσκησης ποινικής δίωξης κατά τραπεζικών υπαλλήλων που έχουν εμπλακεί στην αποκάλυψη τέτοιων στοιχείων, καθ΄ όσον στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα».

Ντοκουμέντο 1

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αποστείλει στη Βουλή έγγραφη απάντηση για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, στις 6 Μαϊου 2011. Είχε προηγηθεί μια ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ευαγγελίας Πασχαλίδου-Αμανατίδου για την «καταγραφή και τον έλεγχο όσων φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλου ύψους καταθέσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και έχει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, περιορίζεται να απαντήσει στους δύο βουλευτές ότι «το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάλογο, που προέρχεται από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή, και περιέχει στοιχεία με Έλληνες φορολογούμενους που μετέφεραν κεφάλαια από ημεδαπές τράπεζες σε Τράπεζες του εξωτερικού». Στο έγγραφο αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε στη Βουλή διαβε

Keywords
Τυχαία Θέματα