Εξετάζουν ανάκληση αναποτελεσματικών φόρων

Πρόκειται κυρίως για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, που οδήγησαν στη μείωση της κατανάλωσης και κατ΄ επέκταση συρρίκνωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση των αναποτελεσματικών φόρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται

στο τέλος του μήνα προκειμένου να τεθεί υπόψη της τρόικας που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ στον πρώτο μήνα του έτους εμφανίζονται μειωμένα κατά 18% ενώ αυτά των ΕΦΚ κατά 39%.

Η κακή πορεία των εσόδων ήταν και η αφορμή για να… ξεσπαθώσουν οι εφοριακοί που αποδίδουν ευθύνες για την κατάρρευσή των εσόδων στην πολιτική που ακολουθείται. Οι ευθύνες, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση δεν αποδίδονται στους εφοριακούς, αλλά στην βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών, στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού, τακτικών και προληπτικών ελέγχων κλπ.

Όλες οι ανωτέρω εξελίξεις αναγκάζουν τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη να προσπαθεί να βάλει στα δημόσια ταμεία όσα μπορεί από την δεξαμενή των ληξιπροθέσμων χρεών.

Ήδη χθες δόθηκε εντολή ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατ. οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο.

Όσοι λαμβάνουν τη σχετική επιστολή μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία απευθείας στην τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα