Ευρωεκλογές με μνημόνιο και διλήμματα

10:46 9/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Πίσω από τους διθυραμβικούς τόνους για την Ελλάδα, τις θυσίες και τον ηρωισμό του ελληνικού λαού κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας, κυριάρχησε η πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η ανάγκη να παραμείνει η Αθήνα αταλάντευτα στην γραμμή υλοποίησης του μνημονίου.

Σε

μία περίοδο που τα πεπραγμένα της Τρόικας αμφισβητούνται και στις Βρυξέλλες, ο κ. Εμ. Μπαρόζο δεν έκρυψε τα λόγια του στέλνοντας διπλό μήνυμα στην Αθήνα:

Πρώτον ότι το πρόγραμμα αποδίδει εφόσον υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα και σωστό τρόπο. Όπως συνέβη, είπε, σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Άρα οι έλληνες πρέπει να επιμείνουν και να μην αφήσουν τις θυσίες τους να χαθούνΔεύτερον ότι βασική αιτία για τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος υπήρξε η πολιτική αστάθεια της χώρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, στις πρόωρες εκλογές και στα «πολιτικά μαγειρέματα», παραγνωρίζοντας ότι και ο πολιτικός που στέκονταν στο πλάι του, ο Αντ. Σαμαράς, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά

Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποτυπώνουν αυθεντικά το κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας και του άγχους που έχουν οι πιστωτές της ότι, βασιζόμενη και στην Προεδρία αλλά και στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιδιώξει να απομακρυνθεί από τη γραμμή του μνημονίου. Και σηματοδοτούν, επίσης, όπως άλλωστε και τα πολλά επικριτικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών την απόφαση του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών να μην επιτρέψουν παρά μία λελογισμένη διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την ορθοδοξία του μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ασφυκτικό για την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επέλεξε αφενός να προβάλλει τα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας (πλεόνασμα, επιτόκια, διαθρωτικά) αλλά να αφήσει κατά μέρος τις όποιες αναφορές σε απαλλαγή από μνημόνια κ.α. Αντιθέτως, εμφανίστηκε σκληρός υπέρ της Ευρώπης, θέτοντας και το δίλημμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν ναι ή όχι στην Ευρώπη, είπε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι οι Έλληνες προτάσσοντας το συμφέρον των παιδιών και της χώρας τους θα απαντήσουν θετικά. Με τη ΝΔ να ζητά «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», ο κ. Σαμαράς τοποθέτησε αυτομάτως τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι: είναι αντιευρωπαϊκό, αντιδυτικό, αντιΝΑΤΟ κόμμα, είπε.

Ο κ. Σαμαράς χθες έθεσε το πρώτο δίλημμα ενόψει της κάλπης και της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει. Είναι το ίδιο που ετέθη τον Ιούνιο του 2012 και έδωσε τότε τη νίκη στη ΝΔ. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να αποδώσει και τώρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα