Ευνοϊκή μεταχείριση για όσους επιστρέφουν «μαύρο χρήμα»

Με το νέο νομοθέτημα θα ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα των νόμων που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, του τελωνειακού κώδικα, την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στο πόθεν έσχες, καθώς και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία καταθέτει σύντομα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με τις επερχόμενες ρυθμίσεις θα προβλέπεται ότι δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται

ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους καθίσταται αυτοδικαίως το Δημόσιο και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημόσιου που τηρείται σε κάθε Τράπεζα.

Όσοι προσφέρουν μη δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρήματα , κινητές αξίες ή ακίνητα υπέρ του ζημιωθέντος προς πλήρη ικανοποίησή του, αν κριθούν ένοχοι θα τυγχάνουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης.

Με το νέο νομοσχέδιο μάλιστα θα υπάρξει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο λογαριασμός υπέρ του δημοσίου ενεργοποιήθηκε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων , όταν ο ήδη προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας , μέσω των δικηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη και Ηλία Μπίσια, έφερε τα χρήματα – περίπου 10 εκατ. δολάρια – από μίζες εξοπλιστικών . Στον ίδιο λογαριασμό στη συνέχεια και άλλοι κατηγορούμενοι έχουν επιστρέψει χρήματα, υπολογίζεται σε περίπου άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση τις ανοιχτές δικαστικές έρευνες εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να μπουν και άλλα λεφτά στην ίδια δεξαμενή του δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα