ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης δημιουργεί προσδοκίες ότι τα μέτρα θα κλείσουν, ενώ υπάρχουν προσδοκίες και για μια γενναία πολιτική απόφαση που θα αντιμετωπιστεί δυναμικά και αποφασιστικά το ελληνικό πρόβλημα. Ακολουθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τη χώρα με όλη την προσοχή να είναι στραμμένη στα νέα μέτρα και την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας. Το κλείσιμο των νέων μέτρων θυμίζουν λίγο το …«γιοφύρι της Άρτας», καθώς από το καλοκαίρι

κλείνουν και όλο μένουν ανοιχτά! Η κατάσταση αυτή έχει επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών και της αγοράς ακυρώνοντας σε κάποιο βαθμό την θετική τάση που σχηματίστηκε μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας το καλοκαίρι. Η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης δημιουργεί προσδοκίες ότι -επιτέλους- τα μέτρα θα κλείσουν, ενώ υπάρχουν προσδοκίες και για μια γενναία πολιτική απόφαση που -για πρώτη φορά- θα αντιμετωπιστεί δυναμικά και αποφασιστικά το ελληνικό πρόβλημα. Τις θετικές αυτές εξελίξεις φαίνεται πως προεξοφλεί και μάλιστα με …ισχυρή αυτοπεποίθηση το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ωστόσο, εφόσον δεν κλείνουν τα μέτρα, η αβεβαιότητα παραμένει, η οικονομία διολισθαίνει πιο βαθιά στο πηγάδι της ύφεσης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η συμφωνία με την τρόικα είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικά οι φόβοι για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η σταθεροποίηση είναι η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάνηψη του τραπεζικού συστήματος με την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης του συστήματος. Μόνο με την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα στις συναλλαγές, να επιστρέψουν καταθέσεις (περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται σε θυρίδες) και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση σε ρευστότητα -με λογικούς όρους- τα αξιόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικός άξονας του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης είναι η παροχή ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, αν αυτό επιτευχθεί, εκτός του ότι θα ελαφρύνει το ύψος της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, δηλαδή της Ελλάδας, στο εγχείρημα, θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της χώρας.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση μιας εναλλακτικής μορφής κεφαλαίου (τίτλοι που υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές – CoCos). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν, το 60% θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών και το 40% με CoCos.

Παράλληλα ως κίνητρο θα δοθεί το δικαίωμα σε όσους ιδιώτες συμμετάσχουν στις αυξήσεις να αποκτήσουν εφόσον το επιθυμούν, σε βάθος χρόνου, 9 μετοχές για κάθε 1 που θα αγοράσουν. Προϋπόθεση βέβαια να ασκήσει κα

Keywords
Τυχαία Θέματα