Έτοιμος να μεσολαβήσει ο Ολάντ για την ονομασία των Σκοπίων

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε σήμερα από τη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της χώρας του προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα των ονομασίας των Σκοπίων, που διχάζει την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Προτάσσοντας την «ποιότητα των σχέσεων» της Γαλλίας με

την Ελλάδα, ο Ολάντ επισήμανε πως η Γαλλία είναι «διαθέσιμη να επιδιώξει μία λύση».

«Το θέμα της ονομασίας παρεμποδίζει επί του παρόντος την όλη διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σλοβένο ο ομόλογό του Μπόρουτ Παχόρ.

Ο Ολάντ υπενθύμισε «τη δέσμευση της Γαλλίας για την διεύρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής». «Εμείς μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις βαλκανικές χώρες», επεσήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Η Γαλλία τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας όπου συμμετέχει στη σύνοδο αρχηγών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα ο κ. Ολάντ ανήγγειλε ότι η Γαλλία σκοπεύει να εντατικοποιήσει το ρόλο της στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα επιδείξω αυτό τον ενεργότερο ρόλο» επισήμανε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Μπορούτ Παχόρ.

Τα ίδια ο Γκρουέφσκι

Τις γνωστές θέσεις του κόμματος του, VMRO-DPMNE, για το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης της χώρας για το θέμα αυτό.

«Η θέση μας είναι ότι θέλουμε την επίλυση του προβλήματος αυτού και κάτι τέτοιο αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματος μας. Το VMRO-DPMNE δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε συνταγματικές τροποποιήσεις και σε αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος. Δεν συμφωνεί με λύση που μπορεί να θίξει την ταυτότητα του “μακεδονικού” λαού, της γλώσσας και του έθνους. Τέλος, οποιαδήποτε λύση θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, όμως, όπως είπε, δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά.

«Το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι πως εμείς και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου στο ζήτημα της ονομασίας», πρόσθεσε.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα