«Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» ευαγγελίζεται ο Βενιζέλος

«Στην Ελλάδα όλοι τα βάζουν με το κακό κράτος και το φαύλο πολιτικό σύστημα, περιμένουν όμως τα πάντα από το κράτος και το πολιτικό σύστημα», είπε, αντιπαραβάλλοντας την στροφή στην κοινωνία και την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών της δυνάμεων. Για να επιστρέψει η Ελλάδα στη θέση που της αξίζει, άλλωστε, επέμεινε στο τρίπτυχο «ενότητα, αλήθεια και δουλειά».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα,

ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι πρόκειται για σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα, δίνοντας την εντύπωση ότι είμαστε ασυνεπείς, ακριβώς τη στιγμή που η μείωση του ελλείμματος το 2012 υπερέβη τον αρχικό στόχο.

Από την σημερινή ανακοίνωση της τρόικας, ξεχώρισε δύο σημεία ως τα πλέον κρίσιμα :

- γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

- ανανεώνεται η δέσμευση των εταίρων μας ότι τώρα που η Ελλάδα φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγει ο δρόμος της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο.

«Ευλογώντας τα γένια του», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «σημαντικό κεκτημένο» το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα «παλαιού τύπου», με μεγάλο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τα χρήματα του ίδιου. Προς επίρρωσιν των όσων υποστήριξε, μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου.

Ως προτεραιότητες για την Ελλάδα, προσδιόρισε την ανάσχεση της ανεργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την στήριξη των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη της οικονομίας και την στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικά για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και πως η ελληνική κοινωνία απορρίπτει συντεχνιακές και παλαιοκομματικές λογικές. Διαβεβαίωσε πάντως ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε», δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγωνίζονται να κάνουν καλά τη δουλειά του, όπως υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα