Εθνική: Εκδίδει 320 εκατ. νέες μετοχές

Περίπου 320 εκατ. νέες μετοχές θα εκδώσει η Εθνική Τράπεζα, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τις οποίες θα τις διαθέσει στους μετόχους της Eurobank στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση της Εθνικής οι μέτοχοι της Eurobank θα αποκτήσουν 58 μετοχές της «νέας» Εθνικής για κάθε 100 μετοχές της Eurobank

που κατέχουν. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, στις 15 Φεβρουαρίου, ο αριθμός μετοχών της «νέας» Εθνικής θα ανέλθει στα 1,27 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 320 εκατ. νέες μετοχές.

Η επιτυχία της δημόσιας πρότασης θεωρείται εξασφαλισμένη καθώς ήδη μέτοχοι που κατέχουν το 44,75% της Eurobank έχουν δεσμευτεί να αποδεχθούν την πρόταση. Μεγάλη αναμένεται και η συμμετοχή των υπολοίπων μετόχων καθώς η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με μεγάλο discount.

Οι μέτοχοι της Eurobank έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να αποδεχθούν την πρόταση ενώ μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης. Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Ο νέος όμιλος της Εθνικής θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. ευρώ. Αθροιστικά οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος θα ανέρχονται σε 15.595 εκατ. ευρώ ποσό περίπου 9 φορές μεγαλύτερο της τρέχουσας εκτιμώμενης χρηματιστηριακής αξίας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το νέο σχήμα θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα καθώς και από τη βελτιωμένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.

Οπως εκτιμούν οι επιτελείς της Εθνικής, η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ ετησίως, από το τέλος του 2015. Οι συνέργειες θα προκύψουν από: τον συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών, τη μείωση των εξόδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου, και την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του ενιαίου ομίλου. Σημειώνεται στα βασικά μέτρα από τα οποία θα προκύψουν οι συνέργειες περιλαμβάνεται το κλείσιμο του 20% από τα 915 καταστήματα που θα έχει ο νέος όμιλος σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα κλείσουν περί το 25% από τα 1.080 καταστήματα του ομίλου. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό η Εθνική υπογραμμίζει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τυχόν αλλαγή στους όρους απασχόλησης να έχει τη μικρότερη δυνατή κοινωνική επίπτωση.

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ “ΝΕΑΣ” ΕΘΝΙΚΗΣ

Αρχικός Αριθμός Μετοχών

956.090.482

Νέα Έκδοση

320.000.000

Αριθμός Μετοχών Νέας Εθνικής

1.276.800.000

Τιμή Μετοχής

1,31

Χρηματιστηριακή Αξία*

1.672

Κεφαλαιακές Ανάγκες*

15.595

Χρημ. Αξία/Κεφ. Ανάγκες

10,7%

* Σε εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα