Ερώτηση Τσίπρα για τον Κατσέλη

14:45 2/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ερώτηση για το λουκέτο στην εταιρεία Κατσέλης που αφήνει στο δρόμο 500 εργαζόμενους, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ομάδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι στην αίτηση πτώχευσης της εταιρείας Nutriat ABEE (πρώην Υιοί Χ.Κατσέλη ΑΒΕΕ) που θα συζητηθεί στις

18 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών τα τελευταία τρία έτη, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης υλοποίησης της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που είχε συμφωνήσει με ομάδα πιστωτριών τραπεζών. Με βάση όμως αυτή την εξέλιξη οδηγούνται σε απόλυση 500 εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 20-30 ετών.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται όλο το ιστορικό της εταιρείας και η πορεία της από την κερδοφορία στο κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΚΑΤΣΕΛΗΣ ήταν κερδοφόρα έως το 2008, τότε που εξαγοράσθηκε επιθετικά και πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δαυίδ, που ελέγχει και την Coca-Cola 3E, αλλά και άλλες επιχειρήσεις. Τότε που ενοποιήθηκε με την ΑΛΛΑΤΙΝΗ (Άλευρα) και την ΠΛΑΖΑ (κατεψυγμένη ζύμη), κάτω από τη νέα εταιρεία NUTRIAT. Μόνο που η NUTRIAT «φορτώθηκε» και το δάνειο που είχε πάρει ο όμιλος Δαυίδ για την εξαγορά της ΚΑΤΣΕΛΗΣ ύψους 50.000.000 ευρώ. Ο κ. Δαυίδ, δηλαδή, εξαγόρασε με δική του μηδαμινή χρηματοοικονομική συμμετοχή την ΚΑΤΣΕΛΗΣ με δάνεια τα οποία φόρτωσε στη νέα εταιρεία NUTRIAT . Ο δανεισμός της νέας εταιρείας έφτασε στα 120.000.000 ευρώ.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας που ορίζονταν από τον κύριο μέτοχο επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία στην υποστήριξη των λειτουργιών της εταιρείας και συντελέστηκε ένα όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Έμπειρο προσωπικό παραγκωνίστηκε και εξωθήθηκε σε αποχώρηση. Κρίσιμες λειτουργίες της εταιρείας παραδόθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες, με διαδικασίες αδιαφανείς, ενώ μπορούσαν να καλυφθούν ενδοεταιρικά. Γιγαντώθηκε η διοίκηση με αθρόες προσλήψεις χρυσοπληρωμένων στελεχών, από θυγατρικές του Ομίλου του μεγαλομετόχου, δόθηκαν bonus για στόχους που ποτέ δεν πιάστηκαν, εκτοξεύοντας έτσι τα διοικητικά κόστη σε δυσθεώρητα ύψη. Ξοδεύτηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για λογισμικό ERP που δεν εγκατέστησαν ποτέ. Διαλύθηκε το δίκτυο διανομής.

Οι συζητήσεις και συμφωνίες με μια ομάδα 14 τραπεζών αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού-και στα ΔΣ τους συμμετέχουν ενίοτε και μέλη της οικογένειας του μεγαλομετόχου Δαυίδ, που πρόσφατα επιλέχτηκε ο ίδιος ως πρόεδρος της Eurobank,-εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της εταιρείας.

Οι δυο χρηματοδοτήσεις που συμφωνούνται με τις τράπεζες 8.923.000 και 4.942.000 καθυστερούν να εκταμιευτούν και έτσι η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την εταιρεία. Δεν πληρώνονται προμηθευτές, δεν αγοράζονται πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων, η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπής στους πελάτες της με αποτέλεσμα να χάνεται μέρα με τη μέρα η μάχη στην αγορά. Οι ανταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, που ανήκε στην επιχείρηση!»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο πλευρές , οι τράπεζες και ο βασικός μέτοχος έχουν κοινή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο καθώς οι επιλογές τους αποδείχτηκαν καταστροφικές. Ερωτά δε, τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να μείνει ανοικτή η NUTRIAT (Κατσέλης, Αλατίνη, Πλάζα),να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος/εργαζόμενη και να διατηρήσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς τους;

Keywords
Τυχαία Θέματα