Τι λένε Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τη συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Ρώσος απεσταλμένος στο Κίεβο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία έχουν σημειώσει πρόοδο, όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα έχει ερωτήματα για τη συμφωνία που συνήφθη σήμερα μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έπειτα από συζητήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παραμένουν κάποια ερωτήματα, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, αυτή είναι η κανονική διαδικασία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λουκίν όταν επέστρεψε στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο

Interfax.

«Συζητήσαμε, ξεκαθαρίσαμε τις θέσεις μας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, υπό αυτή την έννοια υπήρξε φυσικά πρόοδος», επεσήμανε.

«Το θέμα είναι ότι δεν κατανοούμε ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος μας εδώ», σημείωσε ο Λουκίν. «Το θέμα του διαλόγου μεταξύ των ουκρανικών πλευρών είναι δική τους υπόθεση, εμείς είμαστε μάρτυρες», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι χωρίς να αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, χωρίς να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες», κατέληξε ο Λουκίν.

Μόσχα: Δεν υπογράψαμε, θα υποστηρίξουμε

Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης η οποία συνήφθη στο Κίεβο με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία υπεγράφη «με την μεσολάβηση της γερμανικής, της πολωνικής και της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το γεγονός ότι ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος δεν την υπέγραψε «δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ένα συμβιβασμό».

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ουκρανία με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και κάλεσε τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τους «ακραίους» οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Ο Λαβρόφ και η Άστον συζήτησαν για τη συμφωνία και «τις προοπτικές για την εφαρμογή της, εν μέσω (. . .) της συνεχιζόμενης δράσης εξτρεμιστικών δυνάμεων», ενώ ο πρώτος κάλεσε την ΕΕ να «καταδικάσει» τη δράση τους.

«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές ώστε να υπάρξει συμβολή στην εξομάλυνση της κατάστασης με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη νομιμοποίηση των ουκρανικών αρχών», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΝΑΤΟ: Να εφαρμοστεί η συμφωνία

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

«Καλώ όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως (τη συμφωνία), να αποφύγουν την περαιτέρω βία και να εργαστούν για το μέλλον της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.

«Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, απολύτως δεσμευμένη στη δημοκρατία και το κράτος του νόμου, έχει ρόλο-κλειδί στην ευρωατλαντική ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί άμεσα.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Η συμφωνία αυτή, «ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητούσαμε, δηλαδή στην αποκλιμάκωση της βίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή εκλογών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων όσων διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, χαιρετίζουμε το θάρρος των ηγετών της αντιπολίτευσης που αναγνώρισαν ότι ήταν απαραίτητο να κάνουν συμβιβασμούς και προσφέρουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί «από κοντά» την εφαρμογή της συμφωνίας.

Επιπροσθέτως, «θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς από την έναρξη της κρίσης να λογοδοτήσουν και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.

ΟΗΕ: Να εφαρμοστεί άμεσα και πλήρως

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ζητήσει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα η συμφωνία για την έξοδο από την κρίση στη χώρα του, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Φαρχάν Χακ.

Ο Μπαν «ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα