«Έργο προβοκατόρων οι διαμαρτυρίες στην Ουκρανία»

Σύμφωνα με το Λαβρόφ η αντίδραση των Δυτικών μετά την άρνηση της Ουκρανίας, τον περασμένο μήνα, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ «άγγιξε τα όρια της υστερίας» και ήταν δυσανάλογη σε σχέση με μια «απολύτως φυσιολογική απόφαση».

«Τί έκανε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς; Αποχώρησε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων; Ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ατομική βόμβα; ‘Η σκότωσε κάποιον;» αναρωτήθηκε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέκρινε τα συνθήματα που χρησιμοποιούν

οι διαδηλωτές: «είναι τόσο επιθετικά σαν να έχει κηρύξει η Ουκρανία πόλεμο κατά χώρας, ενάντια στη βούληση του λαού της» συνέχισε.

Νέες διαδηλώσεις στην Ουκρανία την Κυριακή

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης κάθισαν την Παρασκευή στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της χώρας σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση.

Το μόνο θετικό στοιχείο που προέκυψε από αυτή τη συνάντηση είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να απελευθερώσει εννέα άτομα που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει νέα διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας την Κυριακή.

Η απόφαση των τριών ηγετών της αντιπολίτευσης να παραστούν στη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο ακολούθησε τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ -την οποία αιφνιδιαστικά τορπίλισε υπό το βάρος ρωσικών πιέσεων ο Γιανούκοβιτς μια ανάσα πριν την υπογραφή της στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία ή το πιθανό ύψος της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε, πάντως, πως ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς την ενημέρωσε πως τελικώς σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία, την οποία ζητούν οι Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνοντας μαζικά στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει ζήσει το Κίεβο μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα