Έρχεται φορο-καταιγίδα

Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εννιά φόρους οι οποίοι «συμπιέζονται» σε πέντε μήνες με τα εκκαθαριστικά να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μάλιστα οι μαζεμένοι φόροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», προκαλεί ανησυχία μέχρι και στην Κομισιόν σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της που παραδόθηκε στο Eurogroup.

Μεταξύ Αυγούστου – Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης,

το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τα τέλη κυκλοφορίας, το «χαράτσι» ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και τους φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Παρότι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων είναι υπέρμετρα διογκωμένες σε μια περίοδο που το εισόδημά τους συρρικνώνεται, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως στο δεύτερο μισό του 2013, θα αναστραφεί η πτωτική πορεία των φορολογικών εσόδων και θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι τελικά πολλοί θα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί οι οποίο εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλετών του Δημοσίου.

Στο μεταξύ, ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, στα οποία περιέχεται επίσης η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Αν η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η αποπληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις, ενώ αν βεβαιωθεί τον Οκτώβριο θα πληρωθεί εφάπαξ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης ξεκίνησε και η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Η αποπληρωμή θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις.

Εντός του έτους έχει προγραμματιστεί η πληρωμή πέντε δόσεων που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 428 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που είναι τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα.

Παράλληλα η ΔΕΗ στέλνει τους πρώτους λογαριασμούς με ενσωματωμένο το «χαράτσι» του 2013. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχουν καταβληθεί οι τρεις από τις πέντε δόσεις.

Όμως η λίστα δεν σταματάει εδώ. Η πληρωμή του ΦΑΠ 2013 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο (θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις). Επιπλέον το τελευταίο δίμηνο του έτους θα έρθει η σειρά των τελών κυκλοφορίας και θα ξεκινήσει η αποστολή εκκαθαριστικών για τα πολυτελή ΙΧ, τις πισίνες και τα αεροσκάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα