Επτά χρόνια φαγούρας βλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Για το 2013, εκτιμά πως οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,8% περιορίζοντας εκ νέου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Κατά συνέπεια ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη

ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014.

Για τις υπόλοιπες χώρες του υπερχρεωμένου Νότου, ο Οργανισμός εκτιμά πως στην Πορτογαλία η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2,7% όταν η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,3%. Ο Οργανισμός προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την Ιταλία κάνοντας λόγο για ύφεση 1,8% φέτος και ανάκαμψη 0,4% το 2014.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σπεύσει και πάλι στην στήριξη της ευρωζώνης ζητώντας μάλιστα τολμηρά βήματα πέρα από τη μείωση επιτοκίων. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή θέση» δήλωσαν στελέχη του ΟΟΣΑ και συμπλήρωσαν, «Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει πιο επιθετικές επιλογές. Θα το αποκαλούσαμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα