Επιστρέφει στη «σκληρή γραμμή» ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστροφή της ρητορικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πιο επιθετικές διατυπώσεις για το Μνημόνιο, το χρέος και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της σηματοδοτεί και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα

έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από τις διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κομισιόν του δίνει αρκετούς ευρωπαϊκούς πόντους, προκειμένου να αντισταθμίσει την «συγκρουσιακή» ρητορική του.

«Μονομερείς ενέργειες, αν…»

Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε χθες σαφές, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», πως ο ίδιος δεν επιθυμεί μεν τις μονομερείς ενέργειες και τη ρήξη, ωστόσο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «δυναμική διεκδικητική διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι μονομερείς ενέργειες αυτές θα μπορούν να αφορούν την διαχείριση και εξυπηρέτηση του χρέους. «Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας επί της ουσίας, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Γραμμή Δραγασάκη

Σημειωτέον πως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί δύο συνεντεύξεις του επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος επίσης προανήγγειλε δυναμική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μιλώντας στο περιοδικό «Επίκαιρα» αλλά και στην τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πως «δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ ,αλλά δεν θα δεχτούμε εκβιασμό». «Αν μας πει κάποιος ή την ζωή σας ως κοινωνία ή το ευρώ, αν τεθούν τέτοιες διλημματικές καταστάσεις – αν και δεν πιστεύουμε ότι θα τεθούν έτσι – θα αφορούν και το μέλλον και του ίδιου του ευρώ και της ίδιας της Ευρώπης. Κάθε απειλή προς την Ελλάδα θα είναι μια απειλή και για τους άλλους λαούς», είχε επισημάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα