Επίσημη πρώτη για την προανακριτική

Πρώτη επίσημη, σήμερα για την Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε χθες και θα διερευνήσει τυχόν ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Η επιτροπή θα εκλέξει προεδρείο και θα οργανώσει τη διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ) μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, καθώς είναι προγραμματισμένο να παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου.

Η 13μελής επιτροπή συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής

και πρόεδρός της αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ως μέλη θα υποδειχθούν:

• από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας,

• από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας,

• από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας,

• από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου,

• από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος

• από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης

• από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Πρακτικά δεν θα εκδίδονται, καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Έκκληση για μυστικότητα

Ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους βουλευτές – μέλη της προανακριτικής που θα παραβιάσουν το απόρρητο της διαδικασίας ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Με επιστολή του στον σημερινό πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Κακλαμάνης ζητά «να αντικαθίσταται όποιο μέλος της επιτροπής εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της και με αυτές ως αντικείμενο, σε οποιοδήποτε ραδιοτηλεοπτικό μέσο ή αποδεδειγμένως διευκολύνει τη διαρροή προς αυτά ή τον Τύπο στοιχείων της απόρρητης διαδικασίας στην οποία συμμετέχει».

Ο κ. Κακλαμάνης στην επιστολή του χαρακτηρίζει «νοσηρή τη συνήθεια μιας μερίδας βουλευτών να εκτίθενται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εκθέτοντας σε αρνητικές εντυπώσεις το σύνολο του Σώματος και, κυρίως, τον κοινοβουλευτικό θεσμό, υπονομεύει και το κύρος και την αξιοπιστία των εν λόγω επιτροπών».

Από την ΝΔ ο Γ.Ορφανός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή αφού σύστησε «αυτοσυγκράτηση» είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο, το ίδιο και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να γίνει παλκοσένικο. Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές. «Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» είπε ο Χρ.Παππάς ενώ ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα