ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΩΣ ΤΟ 2016 ΖΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Βέβαιος για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να αποτρέψει το ενδεχόμενο μίας Grexit εμφανίζεται ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Washington Post.

«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη… προκειμένου η Ελλάδα

να μην γίνει το αρνητικό παράδειγμα», διαμηνύει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα, την ίδια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εισέρχονται στην τελική τους φάση.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη, η έξοδος δεν είναι για εμάς επιλογή» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας βέβαιος για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, καθώς, όπως λέει, άπαντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Κάθε άλλο σενάριο θα ήταν καταστροφή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους Άγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι, σχολιάζει ότι ήδη έχει αρχίσει να μεταβάλλεται το κλίμα έναντι της χώρας μας, ενώ αναδεικνύει και τους κινδύνους μίας ελληνικής εξόδου για το συνολο της ευρωζώνης, χωρίς πάντως να απαντά αν η επόμενη χώρα που θα δέχονταν πιέσεις εξόδου θα ήταν η Ισπανία.

Ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει την αποκατάσταση της ρευστότητας ως βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και την υπέρβαση του 6ετούς υφεσιακού κύκλου της ελληνικής οικονομίας. «Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ’ αυτό το σημείο», αναφέρει.

Στο εισαγωγικό κείμενο της συνέντευξης, που παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο Lally Weymouth της Washington Post σημειώνεται πως ο Αντ. Σαμαράς καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, αποδεχόμενος τις περικοπές που απαιτούνται από την τρόικα, ενώ αντιμετωπίζει το ισχυρό ενδεχόμενο της κοινωνικής αναταραχής.

Ο Eλληνας Πρωθυπουργός αντιπαρέρχεται το ερώτημα της δημοσιογράφου για τη στάση που τήρησε ως αντιπολίτευση, κάνει λόγο για σημαντικά λάθη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δηλώνει ότι «αναλάβαμε για να τελειώσουμε τη δουλειά».

Ως προς τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και στέλνει το μήνυμα – κυρίως προς το εξωτερικό – πως «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος». Στο ίδιο σημείο, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τους κινδύνους από μία ελληνική αποσταθεροποίηση και αναδεικνύει τις εξελίξεις στη Συρία ως ενδεικτικό παράδειγμα του ρόλου της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα