Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς

Όπως αναφέρεται στην επερώτηση, με νόμο του 1982 σχηματίστηκε στον ΟΓΑ ειδικός συνταξιοδοτικός λογαριασμός για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, στον οποίον υπάγονταν και οι ανασφάλιστοι ομογενείς υπερήλικες.

Ωστόσο, με το τρίτο Μνημόνιο τέθηκαν ως προϋποθέσεις είσπραξης των εν λόγω συντάξεων από τους ενδιαφερόμενους, η μη είσπραξη σύνταξης από άλλη χώρα

(ανεξαρτήτως ποσού) και η μη υπέρβαση του ποσού των 4.320 ευρώ ως ανώτατου ετησίου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος (και 8.640 οικογενειακού, για τους έγγαμους).

«Από τον νόμο δεν εξαιρέθηκε καμία σύνταξη, με αποτέλεσμα χιλιάδες υπερήλικες να καταδικάζονται στην απορία ή να υποβάλουν, απελπισμένοι, αίτηση παραίτησης από τις μικρότερες συντάξεις -ακόμα και από την τιμητική για τους αγώνες τους σύνταξη Εθνικής Αντίστασης- ή να ζητούν τη μείωση του επιδόματος αναπηρίας που λαμβάνουν, προκειμένου να μη ξεπεράσουν τα 4.320 ευρώ τον χρόνο», σημειώνεται στην επερώτηση.

Συνέπεια, όμως, είναι να θεσπιστούν και όροι που «προσβάλλουν την αξιοπρέπεια χιλιάδων Ελλήνων και ομογενών μας από τη Βόρεια Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ, που υπερασπίστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες την υπόθεση της ελληνικής τους καταγωγής».

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν ένσημα, αφού δούλευαν και προσέφεραν στην ελληνική οικονομία, τα οποία, όμως, «δεν προσμετρούνται πουθενά».

«Από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση έχει αναστείλει όλες τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τους ζήτησε να επανακαταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ μέχρι και σήμερα –σχεδόν πέντε μήνες μετά- οι συντάξεις δεν έχουν καταβληθεί και χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται χωρίς καμία οικονομική στήριξη. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτόν επιθυμεί να εμφανίσει το «πολυπόθητο πλεόνασμα»», αναφέρουν στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα