Έντονη ανησυχία της τρόικας για τα «κόκκινα» δάνεια

Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εκρηκτική διάσταση που έχουν πάρει οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανείων και ζήτησαν να προωθηθεί άμεσα το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν «ραντεβού» με την ειδική Επιτροπή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Απόλυτα σύμφωνοι εμφανίστηκαν και με την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και αποδέχτηκαν την εκπόνηση μια μελέτης που θα αξιολογεί την αποδοτικότητα του μέτρου, μέχρι την λήξη της πιλοτικής

εφαρμογής του.

Αν και ήταν το πρώτο ραντεβού των δανειστών με τον Νίκο Δένδια άνοιξε ένας μεγάλος φάκελος θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Γιατί δεν γίνεται αυτό από το ίδιο το δημόσιο; Διότι το σύστημα έχει εγγενείς αδυναμίες ή λειτουργεί το σύστημα της αδράνειας και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει και εμπειρία και αξιοπιστία για να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο» είπε πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στόχος τής τρόικας είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του υπουργείου, κάτι που είναι στόχος και του ίδιου του υπουργείου.

Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).

Για την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση σε ποιον βαθμό λειτουργεί, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές, για τη ρευστότητα στην αγορά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.

Νωρίτερα οι δανειστές είχαν μαραθώνιο ραντεβού διάρκειας 5 ωρών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Το Σάββατο το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα