Ένοχος για κατασκοπεία ο στρατιώτης Μάνινγκ

Εάν καταδικαζόταν για βοήθεια στον εχθρό τότε θα αντιμετώπιζε την ποινή των ισοβίων, ωστόσο και τα άλλα αδικήματα αθροιστικά μπορούν να τον κρατήσουν φυλακή για 100 χρόνια.

Η υπεράσπιση του Μάνινγκ ισχυρίστηκε ότι ο στρατιώτης κινήθηκε ιδεαλιστικά τονίζοντας ότι αυτό που ήλπιζε να κάνει ήταν να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ιδίως στα σημεία που έχει ανοικτά μέτωπα.

Η δικαστική διαδικασία που θα καθορίσει την ποινή του θα ξεκινήσει αύριο.

Πρώτη αντίδραση από το WikiLeaks

Η

καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον WikiLeaks, καταδεικνύει τον επικίνδυνο εξτρεμισμό (…) της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστήριξε ο ιστότοπος στη σελίδα του στο Twitter.

«Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα» ανέφερε ο ιστότοπος.

Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ να πείσει άλλους πληροφοριοδότες να μοιραστούν απόρρητες πληροφορίες με τον ιστότοπο. «Θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τον Ασάντζ. Θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το WikiLeaks», εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και εν αποστρατεία αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Κόργκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα