Ένας στους τρεις Ουκρανούς θέλει απόσχιση - Πάνε για δημοψήφισμα οι Ρωσόφωνοι

14:16 8/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Η δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε μέσα στον Απρίλιο το Κέντρο Ερευνών Pew, με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι το 77% των Ουκρανών πολιτών επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει αδιαίρετη, με τα σημερινά της σύνορα, με το ποσοστό στα ανατολικά να είναι επίσης υψηλό, της τάξης του 70%. Μεταξύ των Ουκρανών πολιτών οι οποίοι μιλούν κατά βάση ρωσικά το ποσοστό πέφτει στο 58%, ωστόσο είναι και πάλι πλειοψηφικό. Η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μόλις του 41%, με τις δυτικές επαρχίες να

την υποστηρίζουν σε ποσοστό 60% και τις ανατολικές σε ποσοστό 24%.

Πάνε για δημοψήφισμα, παρά τις συστάσεις του Πούτιν

Ένας-ένας οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας ανακοινώνουν την απόφασή τους να μην αναβληθεί η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για ανεξαρτησία, παρά τη «σύσταση» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, οι Φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στις 11 Μαΐου τα δημοψηφίσματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου» δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι οργανωτές του δημοψηφίσματος για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου κατοικούν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, μεγαλύτερη αυτονομία, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσουν ερώτημα για πλήρη απόσχιση από τη χώρα και προσάρτηση στη Ρωσία.

Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα αποτελέσει έναυσμα για νέο κύκλο βίας μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια σε σειρά πόλεων στα ανατολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα