Ένα καναρίνι φυλακισμένο στην πόλη

08:01 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Trance

Του Ντάνι Μπόιλ. Διάρκεια: 101’. Με τους: Τζέιμς ΜακΑβόι, Ροζάριο Ντόσον, Βενσάν Κασέλ

Ένας υπάλληλος οίκου δημοπρασιών, συνεργάζεται με μια συμμορία του υποκόσμου με σκοπό την κλοπή ενός πανάκριβου πίνακα. Μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της ληστείας, ανακαλύπτει ότι έχει πάθει αμνησία και δε θυμάται που έχει κρύψει το ανεκτίμητο έργο. Όταν οι απειλές και τα βασανιστήρια αδυνατούν να φέρουν απαντήσεις, ο αρχηγός της συμμορίας προσλαμβάνει μια υπνοθεραπεύτρια για να φτάσει στις πιο σκοτεινές πτυχές της ψυχής του υπαλλήλου. Όσο όμως πιο βαθιά προχωράει στο

υποσυνείδητο του, τόσο περισσότερες ανατροπές θα υπάρξουν και τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας, της επιθυμίας και των παραισθήσεων θα μπλεχτούν επικίνδυνα.

Πρωτότυπο σενάριο αλλά και δαιδαλώδες. Η ιστορία φυσικά δεν είναι απλή – κρύβει πολλές απότομες στροφές, χρονικά πήγαινε-έλα, φαντασιώσεις, όνειρα, βία, αλλά δεν αρκεί. Από ερμηνείες, ο Βενσάν Κασέλ είναι αρκετά σκληρός, ο Τζέιμς Μακαβόι αρκετά χαλαρός η Ροζάριο Ντόσον παρά είναι όμορφη για υπνοθεραπεύτρια. Όμως ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, του Slumdog Millionaire δεν βρίσκει καθόλου ρυθμό. Άτσαλο μοντάζ, άσκοπες μουσικές επιλογές , αμήχανος εντυπωσιασμός.

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

Του Έκτορα Λυγίζου. Διάρκεια: 80’. Με τους: Γιάννη Παπαδόπουλο, Λίλα Μπακλέση

Ένα 22χρονο αγόρι στην Αθήνα δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κοπέλα και δεν έχει φαΐ να φάει, αλλά έχει ένα καναρίνι και πολύ ωραία φωνή κόντρα τενόρου. Όταν μένει και χωρίς σπίτι, πρέπει να βρει κρυψώνα για το καναρίνι του. Κι όταν το καναρίνι παγιδεύεται μες στην κρυψώνα, το αγόρι πρέπει να βρει βοήθεια. Πρέπει να βρει κάποιον να του εξομολογηθεί ότι δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κοπέλα και δεν έχει φαΐ να φάει.

Το θέμα της ταινίας είναι επίκαιρο και η γραφή του σκηνοθέτη ανελέητη καθώς πραγματεύται το υπέρτατο όριο εξαθλίωσης, το φόβο και την απώλεια κάθε αξιοπρέπειας. Το πεινασμένο αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει πάμπολλες ερμηνείες αλλά δεν παύει να είναι μια θαρραλέα, σπαραχτική σχεδόν μυστικιστικά αλληγορική ταινία.

The Call

Του Μπραντ Άντερσον. Διάρκεια: 94’. Με τους: Χάλι Μπέρι, Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Μάικλ Έκλουντ

Μια λεπτή κλωστή επιβίωσης χωρίζει μια έφηβη – θύμα απαγωγής από τη μόνη της ελπίδα σωτηρίας, μια συμπονετική, σταθερή φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής που επιστρατεύει όλα τα υπάρχοντα μέσα, για να μπορέσει να την βρει. Μια βετεράνος χειρίστρια κλήσεων έκτακτης ανάγκης, εργάζεται σ’ ένα αντικείμενο που δεν είναι για τις ασθενέστερες καρδιές: να καθοδηγεί την αγωνία του κόσμου και να σώζει ζωές. Αλλά όταν το τηλεφώνημα μιας νεαρής γυναίκας για έναν ύποπτο τελειώνει με τραγικό τρόπο, η συντετριμμένη χειριστρια επανεξετάζοντας τη ζωή της, αναρωτιέται αν αυτό είναι το τελευταίο οδυνηρό τηλεφώνημα στη δουλειά της.

Αλλά η τηλεφωνική υποστήριξη που προσφέρει σε αγνώστους δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όταν μια συνηθισμένη έφηβη Αμερικανίδα πέφτει θύμα απαγωγής από έναν κατά συρροή δολοφόνο θα καταφέρει να καλέσει το 100 από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του δολοφόνου. Η έμπειρη δημόσια υπάλληλος στην άλλη άκρη της γραμμής προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της κλήσης οδηγώντας μια ομάδα νέων αστυνόμων σε μια μεγάλη επιχείρηση. Πολύ σύντομα όμως η κατάσταση θα αποδειχθεί πως της είναι σοκαριστικά οικεία.

Κλειστοφοβική ιστορία κλιμακούμενης έντασης με φανερές αναφορές σε εμβληματικές ταινίες του είδους Παρά την εμφανή έλλειψη πρωτοτυπίας η ταινία υπηρετεί με σεβασμό το είδος, χωρίς παρεκκλίσεις ή καινοτομίες. Πρόκειται για ένα γρήγορο καθηλωτικό θρίλερ που διαθέτει την εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας , η οποία μεταμορφώνεται από μια απλή υπάλληλο του Κέντρου Επείγουσας Βοήθειας της Αστυνομίας του Λος Άντζελες σε κάτι εντελώς σκοτεινό και διαφορετικό.

11 συναντήσεις με τον πατέρα μου

Του Νίκου Κορνήλιου. Διάρκεια: 92’. Με τους: Λάμπρο Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου

Ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο πατέρας της είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Ο Νίκος Κορνήλιος είναι ένας σκηνοθέτης με ευαισθησίες και ωραίες ιδέες που εδώ, παρά τις φιλότιμες σκηνοθετικές του προσπάθειες αλλά και τις καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών απορροφάται από τις ίδιες του τις εικόνες πλατειάζει υπερβολικά , συμβιβάζοντας πλήρως το αποτέλεσμα.

Η αυτοβιογραφία ενός ψεύτη (A Liar’s Autobiography)

Των Μπιλ Τζόουνς, Τζεφ Σίμπσον, Μπεν Τίμλετ. Διάρκεια: 85’. Με τις φωνές των: Τζον Κλιζ, Μάικλ Πέιλιν, Κάμερον Ντίαζ

Ένα 3D animation για την έντονη ζωή του αδικοχαμένου Γκράχαμ Τσάπμαν, o oποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θρυλικού κωμικού γκρουπ Μόντι Πάιθον. Παρότι έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία μόλις 48 ετών, πρόλαβε να μαγνητοφωνήσει τον εαυτό του καθώς διάβαζε το βιβλίο του με τίτλο «Η αυτοβιογραφία ενός ψεύτη», περιγράφοντας μια πολύχρωμη και εξτρίμ ζωήγεμάτη στιγμές σουρεαλισμού, δόσεις φαντασίας και υπερβολές ανοησίας.

Dead Shadows

Του Νταβίντ Σολεουά. Διάρκεια: 75’. Με τους: Ζιλ Μπαρέ, Μαργκό Ντεβί

Η ταινία αφηγείται την τρομακτική ιστορία ενός νεαρού αγοριού του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν βάναυσα πριν από 11 χρόνια, την ίδια ημέρα που ο κομήτης του Haley έγινε ορατός από τη Γη. Απόψε, ένας νέος κομήτης θα εμφανιστεί και όλοι οι ένοικοι στο κτίριό του νεαρού ετοιμάζονται για ένα πάρτι για να γιορτάσουν το γεγονός. Καθώς, όμως, πέφτει η νύχτα, παρατηρεί ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να ενεργούν παράξενα – και φαίνεται ότι αυτό έχει σχέση με κάποιο τρόπο με τον κομήτη. Έχουν γίνει αποπροσανατολισμένοι και βίαιοι, και σε λίγο θα αρχίσουν να μεταλλάσσονται σε κάτι πέρα από αυτόν τον κόσμο. Σε έναν αγώνα επιβίωσης, ο νεαρός προσπαθεί να ξεφύγει από το κτίριο, με τη βοήθεια ενός οπλισμένου και σαρκαστικού γείτονά του.

Χαμηλού κόστους, μεσαίου μήκους 75 λεπτών, κινηματογραφική ταινία, με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα και με εμφανή τα δημιουργικά στοιχεία του ενθουσιασμού και της εθελοντικής δουλειάς που δεν θα πρέπει να αφήσει ασυγκίνητους τους οπαδούς του φανταστικού κινηματογράφου αλλά και των ταινιών τρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα