Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τις εξαγωγές

Toυ Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη

Με βάση τις διαπιστώσεις και τις τελικές κατευθύνσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταβολών που υποδεικνύουν και οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση ενιαίου φορέα για το συντονισμό της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ανατρέπει τις κυβερνητικές επιλογές, εκχωρεί στην Ιnvest in Greece (πρώην ΕΛΚΕ) τις αρμοδιότητες και τα σχετικά κονδύλια, με απορρόφηση ή με λουκέτο του ΟΠΕ ΑΕ προκαλώντας αναστάτωση στους εργαζόμενους,

τα επιμελητήρια, την εξαγωγική επιχειρηματική κοινότητα και τις αγορές.

Το βασικότερο όμως είναι ότι με τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες ανατρέπεται το θετικό κλίμα, που με μεγάλες δυσκολίες διαμορφώθηκε στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, όταν μάλιστα οι εξαγωγές, χωρίς την αξία των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν συνολικά το 2012 κατά 5,1% σε σύγκριση με το 2011 και σε επιμέρους κλάδους η αύξηση έχει υπερβεί το 15%.

Η κόντρα στο υπουργείο Ανάπτυξης συμπληρώνεται άλλωστε από το μείζον θέμα των ποινικών διώξεων στη ΔΕΗ, που οδηγούν ήδη σε ντόμινο παραιτήσεων της ηγεσίας του φορέα των ιδιωτικοποιήσεων, του γενικού γραμματέα βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλα που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Το γεγονός επισημαίνεται και σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΣΥΟΠΕ), που συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού φορέα εξαγωγών ο οποίος όμως με τον τρόπο αυτό καταργείται πριν ακόμη δημιουργηθεί και στην οποία υπογραμμίζεται:

-Σε υπονόμευση του ρόλου των εξαγωγών επιδίδονται ξαφνικά παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που όλοι αποδέχονται ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η εξωστρέφεια της παραγωγικής διαδικασίας.

-Κάποιοι από το περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θέλουν πάλι το δικό τους μαγαζί και σπεύδουν να επιβάλουν πρακτικές και να καπαρώσουν αρμοδιότητες και πόρους, με αντάλλαγμα μικροπολιτικές παροχές και υποσχέσεις εκλογικής πελατείας.

-Επιχειρούν έτσι de facto κατάργηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, ώστε με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, πριν τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα, να έχουν στο καταστατικό τους, ως εταιρεία προσέλκυσης επενδύσεων ή ιδιωτικοποιήσεων, τις αρμοδιότητες του ΟΠΕ και να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση για λόγους που εκείνοι πρέπει να εξηγήσουν.

-Παρά τη διεξοδική μελέτη και διάλογο με ομάδες εργασίας και στο πλαίσιο λειτουργίας της task force, που διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκροτημένη λειτουργία ενιαίου φορέα με στόχο την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, απάλειψη αδυναμιών του παρελθόντος (πχ. επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και δράσεων) και συντονισμού δράσεων με πολιτική στρατηγική, όλα αυτά ξαφνικά πέφτουν στο κενό.

Θεωρούν φαίνεται ότι οι εξαγωγές είναι απλώς ρουσφέτι ή προϊόν μικροπολιτικής συναλλαγής, αναφέρουν σε αυστηρή γλώσσα οι εργαζόμενοι, τα στελέχη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, αλλά και η εξαγωγική κοινότητα.

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, τονίζουν «οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η εξαγωγική διαδικασία είναι συνυφασμένη με την παραγωγική διαδικασία, τον κοινωνικοοικονομικό ιστό όλης της χώρας, την επιχειρηματικότητα, δίνοντας απάντηση στο τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και η τύχη τους δεν καθορίζεται, ούτε εξαντλείται βέβαια, στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών (σ.σ.. περιφέρεια που εκλέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης).

Οι εξαγωγές, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΣΥΟΠΕ δεν είναι αρμοδιότητες, ούτε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκροτούν ένα πλέγμα εργασίας, συνεργιών και δράσεων που αρχίζουν από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία, την προώθηση και υποστηρίζεται από τεχνογνωσία, συνεχή έρευνα με εξαγωγικό προσανατολισμό και γνώση των διεθνών αγορών, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα που να υποστηρίζει την ανάπτυξη. Και οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι πολιτική, στρατηγική και συντονισμός. Ό,τι ακριβώς ανατρέπεται τώρα με μικροκομματικές πρακτικές…»

Keywords
Τυχαία Θέματα