Ελληνικές θάλασσες: Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο

«Είναι μία έκθεση, όπου ο κόσμος θα θελήσει να έρθει ξανά και ξανά. Κάθε μια από αυτές τις φωτογραφίες, σηματοδοτούν πράγματα σημαντικά: τον χώρο, τον χρόνο, τη συνείδησή μας, την αισθητική μας, τις μνήμες μας, τα πάντα. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι η έκθεση πρέπει να φύγει για το εξωτερικό, πρέπει να τη δει η Ευρώπη και η Αμερική», είπε μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο, λίγες ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης.

Πρόκειται για φωτογραφίες οι οποίες σταχυολογήθηκαν μετά από συστηματική αναζήτηση

σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε πέντε χρονολογικές ενότητες, και μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν ή έζησαν μεγάλα διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, ωστόσο μέσα από το πλούσιο οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, γίνονται αναφορές στη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, στον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και στον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων από το Μουσείο Μπενάκη, γνωστής ως Oracle (6- 10 Νοεμβρίου 2013), ενώ εντάσσεται στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή, Σάββατο: 10:00- 22:00. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα